Nuklearni otpad na kilometar od gradske zone u Novom Gradu

Vijesti 28. feb 201617:20 > 19:15
N1

Hrvatska ne odustaje od odlaganja nuklearnog otpada na granici s BiH. Dok naša država i nadležni šute - stručnjaci upozoravaju na opasnosti.

Kasarna Čerkezovac je za sada jedina lokacija Hrvatske za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada. Ovaj lokalitet udaljen je 850 metara od obale rijeke Une, gdje je i granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U neposrednoj blizini od potencijalnog odlagališta nalaze se i gradska zona i kupalište u Novom Gradu.

Stručnjaci Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli analizirali su studiju i zaključili da se ona treba odbaciti zbog niza manjkavosti. Upozorili su da bi ovakav potez susjedne Hrvatske imao nesagledive posljedice po stanovništvo više od dvadeset opština u Bosni i Hercegovini.

“Mi bismo taj segment koji spada u najljepši dio prostora u kojem živimo trajno izgubili za razvoj zdrave hrane, poljoprivrede, turizma, i u tom smislu, s obzirom da je stanovništvo okrenuto na tu vrstu ekonomske djelatnosti, došlo bi do iseljavanja stanovništva, to je sasvim sigurno”, kazao je Edin Delić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli.

Izgradnji deponije radioaktivnog i nuklearnog otpada protive se građani i aktivisti i s druge strane granice. Nedavno održana javna rasprava u Zagrebu, propraćena je protestima nezadovoljnih građana iz Sisačko-moslavačke županije, članova ekoloških udruženja, ali i građana iz BiH.

Profesor Karadžin kaže da je Bosni i Hercegovini hitno potreban jedinstven stav te da je pristup prevencije daleko bolji od pristupa reakcije.

Jednostavno ne smijemo dopustiti da tu ima bilo kakvih propusta, iz razloga što se radi o izuzetno opasnim materijama i taj uticaj na našu državu može biti ogroman, bez obzira što oni to pokušavaju da minimiziraju i kažu nije to tako“, komentarisao je Zvjezdan Karadžin, profesor okolinske sigurnosti.

Trgovska Gora ispresijecana je podzemnim vodama koje se ulijevaju u Unu čija se voda koristi za piće, navodnjavanje poljoprivrednih površina, kupanje ali i brojne turističke atrakcije. Narodna skupština RS krajem prošle godine donijela je Deklaraciju kojom se protivi odlaganju nukleranog otpada na ovoj lokaciji. Izostala ista reakcija Parlamenta Federacije BiH, a opštine unsko-sanskog sliva očekuju da reaguje i Parlamentarna skupština BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.