KS: Usvojena odluka o smanjenju plaća direktorima JU

Vijesti 29. feb 201614:01 > 14:04
Vlada.ks.gov.ba / Arhiv

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS.

Prihvaćen je i amandman kojim se utvrđuje obaveza Vlade KS da donese uredbu kojom će se organi upravljanja i dugi organi razvrstati u razrede kojima će biti definirani visina plaće i naknada organa upravljanja zavisno od broja uposlenih, godišnjih prihoda, djelatnost koju obavljaju i obim poslova.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, kao predlagač, predstavio je zastupnicima predloženi zakon kojim se na sveobuhvatan način reguliše pitanje plaća i naknada organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač KS, predsjednik i članovi skupština javnih preduzeća, upravnih odbora i nadzornih odbora javnih ustanova, direktori i izvršni direktori javnih preduzeća, direktori javnih ustanova i direktori i zamjenici direktora fondova.

Kaže da će biti pojačan nadzor inspekcijskih službi da ono što je bilo u prošlosti, odnosno da oni koji su bili na odgovornim funkcijama mogu odgovarati za nezakonite radnje.

U analizi primjene ovog zakona, analizirajući racionalno trošenje budžetskih sredstava, a prije svega imajući u vidu obavezu Kantona Sarajevo na zaštitu imovine KS u svim segmentima, pa i u dijelu prenesenih prava, obaveza i javnih ovlaštenja na pravne subjekte, došlo se do zaključka da se primjena ovog zakona proširi i na druge pravne subjekte čiji je osnivač KS, a sve iz razloga kontrole i praćenja utroška budžetskih sredstava.

Također se ovim zakonom određuju primanja i to najviše do tri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za direktore, zamjenike direktora i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plaće za predsjednike skupština, upravnih, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plaće za članove tih odbora.

Definisano je da naknada za rad predsjednika upravnih i nadzornih odbora i drugih organa institucija može biti utvrđena najviše do 50 posto jedne prosječne neto plate isplaćene u Federaciji BiH u prethodna tri mjeseca po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za predsjednike skupština, upravnih, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodna tri mjeseca po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za članove tih odbora.

Zakon predviđa i uskraćivanje stimulacija na osnovu izvještaja o radu i poslovanju institucije, javnog preduzeća i javne ustanove, direktoru, zamjeniku direktora i izvršnom direktoru u slučaju stvaranja negativnog poslovanja, održavanja negativnog poslovanja, odnosno povećanja negativnog poslovanja institucije, javnog preduzeća ili javne ustanove, ili smanjenja pozitivnog poslovanja u odnosu na zatečeno stanje, odnosno neizvršenja plana poslovanja, može se uskratiti stimulacija iz člana 15. ovog zakona, koja im je utvrđena u prethodnoj godini.

Ovo uskraćivanje se odnosi na period do podnošenja narednog izvještaja o radu i poslovanju institucije, javnog preduzeća i javne ustanove, a ne duže od jedne godine.

Odluku o uskraćivanju stimulacije donosi upravni odbor institucije ili javne ustanove, odnosno skupština javnog preduzeća uz prethodnu saglasnost Vlade KS.

Ministar Nenadić je pojasnio, da ukoliko se negativno poslovanje produži za još jednu godinu nakon uskraćivanja stimulacije, ugovor s direktorom će se raskinuti zbog nedovoljne sposobnosti da obavlja funkciju na koju je postavljen.

Zakon predviđa, istakao je on, da se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM do 10.000 KM kazni odgovorno lice u ukoliko zaključi ugovor o plaći, odnosno mjesečnoj naknadi, suprotno odredbama ovog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.