Istraživali smo: Ko će zatvoriti paradžemate u BiH?

Vijesti 29. feb 201616:37 > 18:02
N1

Rok za zatvaranje nelegalnih džemata ističe večeras. Islamska zajednica saopštila je da pojedinci koji provode propovijedanje vjere u takvim objektima mogu da se integrišu do kraja februara. Pitali smo – ko će i kada zatvarati nelegalne džemate, gdje prestaje uloga Islamske zajednice, a gdje nastupa aktivnost policije?

Ističe rok Islamske zajednice u BiH, a nije poznato – ko će i kada pokucati na vrata nelegalnih džemata. Nije poznato ni ko će im i kada reći – da u takvim objektima više ne mogu propovijedati vjeru. Oni koji odbiju integraciju biće suočeni sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja – poznati je stav Islamske zajednice. Vijeće muftija saopštilo je da je najveći broj pojedinaca ipak prihvatio razgovor. A konačan spisak – ko je priznao, a ko od 64 objekta odbio autoritet Islamske zajednice – trebao bi biti obznanjen do kraja marta. Poznati su svojevrsni otpori u Gornjoj Maoči i Ošvama.

“Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana, a istodobno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Tačno je i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije”, saopšteno je iz IZ-a.

Direktor Federalne uprave policije za N1 je nedavno izjavio da na prostoru Federacije BiH ima oko 60-ak zajednica koje smatra ekstremnim. Lukač tvrdi da su takva mjesta pod bezbjednosnim nadzorom i da nema vojnih kampova za obuku. No, pitali smo – šta će se desiti nakon isteka roka Islamske zajednice i hoće li djelovati policija.

“Policija neće direktno niti ima zakonsku nadležnost da recimo zatvara neke vjerske objekte ili slično. Mogu raditi određene inspecije i određeni općinski organi i u tom smislu će policija dati podršku ili svaku pomoć u radu tih općinskih organa”, rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Nisu utemeljena pisanja pojedinih medija o skorim velikim policijskim akcijama. Nema indicija o ozbiljnoj prijetnji, tvrdi Lukač.

“Ne vidim niti jednu naznaku da se takve neke aktivnosti od bilo kakve ekstremne organizacije ili ekstremne zajednice planiraju”, dodao je direktor FUP-a.

Od početka procesa pregovora sa predstavnicima nelegalnih džemata reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću upućene su dvije prijetje smrću. Jedna, brutalna, od borca ISIS-a Amira Selimovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.