KV BiH odlučilo: Arena Sport mora biti i u ponudi Telemacha

Vijesti 02. mar 201614:28 > 14:30
N1

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je odluku prema kojoj se kompaniji HD-WIN iz Srbije, vlasniku televizijskog kanala Arena Sport, nalaže da u roku od 60 dana zaključi ugovor sa vodećim kablovskim operatorom u BiH – Telemachom d.o.o. Sarajevo o distribuciji Arene Sport, pod jednakim uslovima kao i sa drugim operaterima u BiH.

Konkurencijsko vijeće je presudilo u korist privrednog subjekta Telemach u višemjesečnom sporu koji je vođen jer je HD- WIN odbijao da se u ponudi Telemacha nađu sadržaji Arene Sport.

Ovom odlukom pretplatnicima Telemacha omogućeno je da gledaju Arenu Sport i da, između ostalog, prate utakmice italijanske nogometne lige Serie A i francuske nogometne Ligue 1 na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Firma HD Win je i kažnjena sa 65.000 KM zbog kršenja Zakona o konkurenciji.

U rješenju Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine obrazlaže se da je “HD WIN zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu distribucije sportskih kanala, sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju prijenos italijanske fudbalske lige Serie A i francuske fudbalske lige Ligue 1 na teritoriji BiH, na način da je odugovlačio, odnosno obijao potpisivanje Ugovora o distribuciji kanala Arena Sport za 2015. godinu sa privrednim subjektom Telemach nametanjem broja korisnika, prilikom pregovaranja za zaključenje ugovora privrednom subjektu Telemach što predstavlja nametanje drugih trgovinskih uslova kojima se ograničava konkurencija, te je primijenjivao različite uslove za istu ili sličnu vrstu poslova sa ostalim stranama čime je Telemach doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj na način da je prilikom pregovaranja tražio da Telemach dostavi dokumente koji nisu bili potpisani Cjenovnikom za distribuciju Arena Sport kanala na teritoriji BiH za 2015. godinu.”

Odlukom Konkurencijskog vijeća BiH zabranjuje se privrednom subjektu HD WIN, vlasniku kanala Arena Sport, svako dalje djelovanje koje predstavlja utvrđenu zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu.

Kaznu od 65.000 KM zbog kršenja Zakona o konkurenciji HD WIN je dužan platiti u roku od osam dana od dana prijema rješenja, kao i troškove postupka u iznosu od 2.123,2 KM. Protiv rješenja Konkurencijskog vijeća nije dopuštena žalba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.