Paradžemat u Tuzli: Ako treba klanjat ćemo i na livadama

Vijesti 02. mar 201620:43 > 20:48
N1

Nelegalni džemat u Tuzli, jedini takav u gradu kakvim ga smatra Islamska zajednica, a radi obavljanja vjerskih dužnosti posećuje oko 15-ak osoba.

Na molitvi petkom bude ih oko 50. Emir Čajić kojeg smatraju imamom kaže da nije odbio integraciju u Islamsku zajednicu već da je upućen na razgovor sa reisu-l-ulemom.

Čajić je jedan od članova tzv. Koordinacije nezavisnih džemata. Tvrdi da neće pružiti otpor ukoliko opštinske vlasti ili inspiracije dođu da zatvore objekat.

Sa takozvanom Islamskom državom nemamo ništa, kaže Emir. Želimo uvakufljenje ovog objekta koji djeluje od 2009., ali želimo reći i šta zamjeramo Islamskoj zajednici.

Nema izjava iz tuzlanskog muftijstva jer su iz Islamske zajednice ranije saopštili kako će zvaničan stav o ovoj problematici objaviti tek nakon sumiranja spiskova onih koji su dobili, odnosno prihvatili integraciju u Islamsku zajednicu što bi trebalo biti krajem marta.

Islamska zajednica je ranije saopštila da će se oni koji su odbili integraciju suočiti sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost.

Pogledajte priču Milice Vučetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.