Brojna pitanja o paradžematima, a odgovora još nema

Vijesti 03. mar 201617:40 > 19:27
N1

Nema odgovora Islamske zajednice na posljednje pismo tzv. Koordinacije nezavisnih džemata, u kojem su poručili kako ne žele biti podanici zbog finansijske pohlepe unutar ove institucije te, između ostalog, neozbiljnog shvatanja vjerske uloge jednog dijela imama.

I nadležne državne institucije šute o mogućem zatvaranju džemata koji nisu prihvatili da uđu pod okrilje Islamske zajednice.

Da li će Islamska zajednica zatražiti zatvaranje svih džemata koji nisu ušli pod njeno okrilje? Kada će se to desiti, i kako će reagovati država, da li će ih sve zatvoriti, ili samo one koji su eventualno prijetnja po sigurnost? Tek je dio pitanja na koja nema odgovora, jer i jedni i drugi o tome šute. Iz Ureda ombudsmana objašnjavaju na koji način prilikom izvedbe plana zatvaranja džemata, izbjeći kršenje osnovnih ljudskih prava:

“Ustav Bosne i Hercegovine, međunarodni dokumenti, kao i zakoni koji regulišu slobodu vjere i uvjerenja ističu da se mogu nametnuti samo ona ograničenja koja prepisuju zakoni i koja su neophodna da bi se zaštitila javna sigurnost, red, zdravlje i moral ili temeljna prava drugih”, saopćeno je iz Ureda ombudsmana.

Koje su posljedice zatvaranja paradžemata, ako druge alternative nema? Stručna javnost upozorava kako od države ne očekuje represiju. Ali šta ako bude otpora? Čak je nejasno i kako će se ponašati oni džemati koji su prihvatili poziv Islamske zajednice?

“Unutarnju koherenciju sa grupama koje će prići biće vjerovatno teško postići i utjecaj zvaničnog centra na životnu praksu i vjersku praksu tih novopridošlih ljudi ne vjerujem da će biti tako efektivan”, izjavio je Šaćir Filandra.

Da li će Islamska zajednica biti odgovorna u slučaju da se otkrije kako pojedinci iz tek priključenih džemata vrbuju džematlije na odlazak na strana ratišta, i borbu na strani terorističkih organizacija? Ili čak počine i teža krivična djela? Bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice tvrdi kako ova institucija ima načine da to spriječi.

Bit će provjereno i učenje, održat će se vazovi, zatim edukacije imama i sve što je neophodno da bi oni mogli da se uklope u načine i sve ono što je imanentno Islamskoj zajednici u BiH“, izjavio je Edhem Bičakčić.

Iz tzv. Koordinacije nezavisnih džemata optužuju Islamsku zajednicu za izmišljanje obreda koji nisu poznati islamu, a u svrhu uzimanja što više novca.

Optužuju pojedine imame Islamske zajednice za nemar, ali Islamska zajednica za sada o ovome šuti. I novo pitanje: da li je vrijeme da i sama Islamska zajednica napravi iskorak i javnosti pokaže šta se dešava unutar njenih redova?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.