Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru

Vijesti 04. mar 201614:04 > 17:18
N1

Danas je na Sudu Bosne i Hercegovine održano ročište u slučaju Fahrudina Radončića te je donesena odluka da se lider Saveza za bolju budućnost mora vratiti u pritvorsku jedinicu Suda BiH zbog kršenja mjera zabrane.

Rješenje o određivanju pritvora doneseno je zbog nepoštivanja strogih mjera zabrane što je Tužilaštvo dokumentiralo video-zapisima i fotografijama, koje su snimljene sati poslije Radončićevog izlaska na slobodu u Avaz Twist Toweru.

Radončić je uhapšen 25. januara i do 17. februara bio je u pritvoru. Sud BiH mu je izrekao mjere zabrane koje su podrazumijevale kontaktiranje i sastajanje s ostalim optuženim u tom krivičnom predmetu, kao i zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima štampanih i elektronskih medija u vezi s krivičnim postupkom koji se vodi protiv njega.

Sud BiH potvrdio je 15. februara optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsene Šahman. Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali da izvrše uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu. 

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci. 

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, sada već bivšeg zaposlenika u američkoj Ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.