Izetbegović: Manojlović kao putokaz budućim generacijama

Vijesti 04. mar 201616:44 > 16:44
N1

Povodom smrti Lazara Manojlovića, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izrazio je najiskrenije saučešće porodici.

“Jučer nas je napustio Lazar Manojlović, čovjek koji je u svom dugom i plodnom životu ostavio neizbrisiv trag. Lazar Manojlović ostat će upamćen po hrabrosti i ljudskosti koje je iskazao u najtežim momentima naše historije”, stoji u telegramu saučešća.

“Kao direktor Osnovne škole “Radojka Lakić” u rodnoj Bijeljini, on je 1992. godine odbio dijeliti učenike i nastavnike po nacionalnosti, odbio je rušiti spomenik narodne herojke NOB-a Radojke Lakić u dvorištu škole, te se svom snagom suprotstavio zlu. Manojlović je u svojoj hrabrosti otišao i korak dalje rizikujući vlastiti život u naporima da oslobodi logoraše iz Batkovića”.

 “Uz brojne nagrade i priznanja sa svih strana svijeta, uz materijalnu ostavštinu koju je za života poklonio Muzeju Istočne Bosne u Tuzli, Lazar Manojlović ostat će zauvijek u srcima i molitvama svih onih čije živote je sačuvao i svih dobrih ljudi koji takva djela cijene”.

 “Porodici i prijateljima Lazara Manojlovića izražavam najiskrenije saosjećanje, u nadi da će sjećanje na njegov lik i djelo ostati putokaz i svjetionik budućim generacijama u Bosni i Hercegovini”.