Danas ga hvali: Pročitajte šta je Dodik mislio o Miloševiću

Vijesti 06. mar 201614:50 > 14:57
Snapshoot YouTube

"Sa ove vremenske distance moram veoma jasno da kažem da je, sa istorijske strane gledano, kada bih eliminisao sva neslaganja koje smo imali, uloga Slobodana Miloševića i Srbije sa stanovišta Srba u Republici Srpskoj bila veoma pozitivna", rekao je Dodik u intervju za "Politiku".

Naglasio je Dodik, u današnjem izdanju “Politike”, da je Milošević svojim potpisom stavio Srbiju da bude garant Dejtona koji čuva opstanak Republike Srpske.

“Ne možemo zaboraviti tu pozitivnu ulogu, koju je imao Slobodan Milošević, kada je u pitanju sudbina srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske. Dejton je nama u Republici Srpskoj dao mogućnost da gradimo svoju stabilnost i subjektivitet koji, uprkos permanentnom pritisku svih ovih godina, dosljedno branimo”, rekao je Dodik.

Iako ga danas hvali, Milorad Dodik je prije 16 godina Slobodanu Miloševiću poručio: “Vrijeme ti je da odeš s vlasti.”

Pročitajte tekst objavljen u Slobodnoj Bosni 29. septembra 2000. godine:

Premijer RS Milorad Dodik poručio je danas (29.09.2000. godine, op.aut.) jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću da je “vrijeme da ode s vlasti”.

“Vrijeme je da odeš Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsjednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta, kao što si ti učinio – navodi se u pismu koje je Dodik uputio jugoslovenskom predsjedniku. Dodik je ocijenio da Srbi u Hrvatskoj “više ne znaju gdje je Beograd, oni iz Knina ne znaju šta ih je snašlo, dok je kosovskim Srbima ostala samo vjera i nada.

Bogatu zemlju, ponosne ljude si opustošio, vezao za Aziju, natjerao svoj narod da u ratu protiv cijelog svijeta gine za spas čovječanstva od novog svjetskog poretka. Vrijeme je da podvučeš crtu ispod svoje vladavine – poručio je premijer RS.

Tvoj narod te više ne želi. Tu ti sila ne pomaže. Učini bar jednu uslugu Srbima – pusti ih da slobodno kažu da hoće rastanak s tobom. Tvoj interes i srpski interes ovdje se razilaze. Ti idi lijevo, a Srbi neka idu pravo – navodi se u Dodikovom pismu.

Ako u tebi ima snage, osjećaja časti, kajanja ili stida izaberi pokajanje, zatraži oproštaj od svog naroda i idi. Ima ko da vodi Srbiju tamo gdje bi već bila da nije bilo tebe. Vrijeme je da odeš Slobodane – zaključuje premijer RS u pismu upućenom predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.