Slučaj Radončić: Ko se osjeća prozvanim od Suda BiH?

Vijesti 07. mar 201618:59 > 19:26
N1

Odluka Suda BiH da Fahrudin Radončić ponovo bude vraćen u pritvorsku jedinicu Suda, izazvala je buru novih reakcija i javnosti i predstavnika vlasti. Nakon brojnih osuda, oštri odgovori stižu i iz bh. pravosudnih institucija.

Fahrudin Radončića slobode je koštalo obraćanje medijima po izlasku iz pritvorske jedinice Suda BiH, te doček koji su mu priredili . Odluka o ponovnom vraćanju u pritvor izazvala je lavinu reakcija, a prvi su reagovali iz Saveza za bolju budućnost.

“Ovu besprizornu i brutalnu montiranu političku optužnicu predsjedniku SBB-a podmeću odmetnuti elementi u Tužilaštvu BiH u partnerstvu s kriminaliziranim nalogodavcima iz najviših organa vlasti, koji strahuju od stabilizacije političkih prilika.”

Nije trebalo puno vremena ni prozvanima da oštro odgovore na kritike.

“Tužilaštvo BiH smatra apsolutno neprimjerenim medijske napade i konstrukcije, koji dolaze iz lista Dnevni avaz, koji je pod izravnim utjecajem optuženog u ovom predmetu”.

Branilac Fahrudina Radončića odluku Suda BiH smatra dokazom da pravna država ipak ne postoji, jer je smatra rigoroznom za čovjeka od javnog značaja za državu. Kaže da i javnost i političari imaju pravo kritikovati takve odluke.

Istog mišljenja je i prvi čovjek SDA, SBB-ovog koalicionog partnera, koji je ranije izrazio mišljenje da obraćanje medijima po izlasku zaista nije osnov da Radončić ponovo bude vraćen u pritvor.

Povodom, kako su rekli, oštro intoniranog saopštenja Tužilaštva BiH, još jedno saopštenje, i to iz Dnevnog Avaza. Urednički kolegij lista poručuje da ih neće zaplašiti i ušutkati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.