Fotografija iz Vijećnice čuva 20 godina najčistijih emocija

Vijesti 07. mar 201623:28 > 23:41
Marie Claire | Nadia Benchallal

20 godina vremenskog razmaka. Dvije osobe. Dvije fotografije. Isto mjesto. Različite emocije. Majka i kćerka. Nekad i sad.

Fotografija napravljena prije 20 godina našla se u časopisu Marie Claire za njemačko tržište, nakon 20 godina probudila je emocije kakve samo mogu proizvesti majka i kćerka.

Nadine i njena mama Belma bile su među prvim povratnicima u Sarajevo iz Koelna. Iz Njemačke su sletjele na aerodrom u Splitu gdje ih je čekao djed. Nakon slijetanja vojnim avionom, krenuo je put za Sarajevo.

Nadine do tada nije znala kako Sarajevo izgleda, nije ni mogla. Belma, s druge strane zatekla je Sarajevo kakvo nije mogla da prepozna.

Novinari magazina Marie Claire su pratili Belmu danima. Njoj je to bio šok, jer to nije bilo Sarajevo kojeg se sjeća.

Tada, prije 20 godina izgovorila je rečenicu za koju je u podsvijeti zanala da će imati veliku težinu u budućnosti. “Naučit će Nadine da voli Sarajevo”, završne su riječi reportaže u Marie Claire magazinu.

Nije ni slutila koliko je bila u pravu.

Godinama nakon, Nadine je preselila kod oca u Zadar, gdje je živjela do prije tri godine. Tada se vraća u Sarajevo gdje upisuje Akademiju scenskih umjetnosti.

20 godina nakon izvorne fotografije, i gorčine koju je nosila u sebi, Nadine sa mamom odlazi na izložbu u sarajevsku Vijećnicu, gdje ponavljaju fotografiju od prije 20 godina. 

Isti kadar, ista lokacija, isto osvijetljenje, različite emocije. Nadine je naučila da voli Sarajevo, Belma sada ima osmijeh na licu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.

Napomena: Fotografija u punoj rezoluciji objavljena uz dozvolu autora i aktera na njoj!

Nadia Benchallal, Marie Claire