"Ako žene nemaju podršku, trebaju se izboriti za nju"

Vijesti 08. mar 201609:00 > 09:07
N1

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Šta znači Osmi mart danas će diskutovati panelistkinje u okviru tribine “Žene kao liderke” koja u Sarajevu počinje u 12 sati.

U Novom danu u temi jutra zagrijavanje pred diskusiju koja je otvorenog tipa. Gošče su bile Mirsada Hukić, akademik Evropske akademije nauka i Bojana Škrobić-Omerović, direktorica Networksa.

Ovaj praznik me asocira na nešto lijepo još od vremena kada sam bila dijete. Tada sam svaki 8. mart željela obradovati svoju mamu. Danas se mnogo žena povlači i stavlja u inferioran položaj i tako zanemaruju sve ono što su žene stvorile tokom svoje historije. Žene su jedinstvene i nema razlike između muškaraca i žena“, poručila je Mirsada Hukić.

Bojana Škrobić-Omerović je kazala da ima vrlo lijepa sjećanja iz djetinjstva povodom 8. marta.

On za mene predstavlja simboliku kada su žene dobile prava. Žene pokreću svijet i to nije floskula“, istakla je ona.

Sva prava, koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno “data“.

Žene u cijelom svijetu, pa čak ni u SAD-u gdje su najrazvijenija prava, žene nemaju pravu podršku. Ja nikada nisam razmišljala koji su muški, a koji ženski poslovi. Za moj pojam u tom poređenju šta su ženski, a šta muški poslovi, je pitanje koliko neko hoće i koliku podršku ima.

Ako žene nemaju podršku, trebaju se izboriti za nju. Žene moraju više raditi na sebi, moraju se obrazovati i raditi, te biti ekonomski neovisne“, naglasila je Škrobić-Omerović.

Hukić je rekla da su Švicarci bili iznenađeni da je ona bila šef katedre.

Mora se imati dobra strategija i mnogo raditi. U Švicarskoj su bili zapanjeni da sam bila šef katedre. Kod njih je više muško društvo uspješno i zastupljeno, nego žensko“, izjavila je ona.

Ona je dodala da ne bi voljela da je život žena borba, već relaksacija.

Kada žena ima djecu i formira porodicu, ona ima ogromnu odgovornost. Odgovornost je i na ocu, ali majka je majka. Ako imate dobar rezultat u porodici bit ćete relaksiran, otvoreni i imat ćete razlog da radite ono što radite. Poslovnoj karijeri kad tad dođe kraj, ali porodica ostaje. Ali ljudi to zaboravljaju“, rekla je za N1 akademik Evropske akademije nauka.

Današnja panel diskusija “Žene kao liderke” je otvorenog tipa. Koja pitanja bi trebalo postavljati?

Žene trebaju da traže, da pitaju za savjet“, poručila je direktorica Networksa.

Mirsada Hukić je rekla da u BiH nikada nije imala poslovnih problema jer je žena.

Uvijek sam radila vrijedno, kao i čitava moja ekipa kvalitetnih žena i muškaraca. Žene i muškarci su komplementarni, kao ključ i brava. Čitav život radim na liderskim pozicijama, a dok sam bila na obuci i treninzima u Americi kazali su mi da sam rođeni vođa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.