Susret čelnika BiH i Hrvatske (ni)je zaobilaženje problema?

Vijesti 08. mar 201618:27 > 19:02
N1

I dalje je veliki broj otvorenih pitanja između Hrvatske i BIH jer stvarna spremnost za njihovo rješavanje do sada nije postajala.

Primijer: Više od 1.000 km granice, od čega je smatraju stručnjaci čak pet posto sporno. Iako je Ugovor o državnoj granici potpisan još 1996. godine, nikada nije ratificiran ni u Hrvatskom saboru, ali ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, prije svega zbog protivljenja srpske strane

Prema prijedlogu državne Komisija granica na Uni trebala bi ići sredinom ove rijeke od naselja Ivanjska do ušća Une. Tako je pisalo i u Zakonu o teritorijalnoj podjeli BiH iz 1947. godine, a kasnije potvrđeno i u Dejtonu. Za Hrvatsku, granična crta kod Kostajnice trebala bi ići kanalom Unčice.

Vladimir Lukić, ekspert za granice kaže: “Badinerova komisija je prihvatila – sredina Une, sredina Save i sredina Drine. I tu nema nikakvih razloga… čak hrvatska strana pokušava da kaže da su neki bunkeri i dvorci njihovi, što je zaista smiješno”.

Ovo pitanje direktno se veže i na sporazum Tuđman – Izetbegović po kojem su ostrva Veliki Školj i Mali Školj trebali pripasti BiH., što nikada nije ratificirano.

Uz ovo, već godinama nema dogovora ni oko izgradnje mosta kopno – Pelješac.

No granica je tek jedan u nizu problema, u Republici Hrvatskoj propada imovina BiH vrijedna na desetine miliona eura, još uvijek nije riješen status 14.000 bh. radnika koji su u ratu ostali bez posla, a tu Hrvatska namjerava da odlaže nuklearni otpad u blizini granice s BiH, naglašava Kapaetanović.

U svemu ne treba zaboraviti ni političke odnose. Ovisno iz koje stranke iz Hrvatske dolazili u u Evropskom parlamentu mogli su se čuti zahtijevi za primjerice kanalom na hrvatskom jeziku u BiH, ali i rješavanje hrvatskog pitanja kroz treći entitet, do inicijativa za ubrzani put BiH u EU.

Zato ne čudi da su i mediji u BiH prenijeli pisanje Jutarnjeg lista o navodno novoj strategiji Republike Hrvatske koja zahtijeva ravnopravnost Hrvata u BiH kroz izborni zakon dok istvremeno obecava svu pomoc na evropskom putu BIH.

Predsjednica Hrvatske ove navode nije željela komentirati uz opasku da nema miješanja u unutarnje stvari BiH, a to bi bilo upravo to, tvrde analitičari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.