"Čurčića vakuf" uručio donaciju O.Š. Mula Mustafa Bašeskija

Vijesti 09. mar 201612:36 > 12:44
N1

Udruženje "Čurčića vakuf" iz Sarajeva danas je uručilo donaciju opreme za učionicu informatike u Osnovnoj školi "Mula Mustafa Bašeskija" u Sarajevu. Donirano je 19 laptopa, radni stolovi i interaktivna elektronska tabla, u vrijednosti od 19.000 KM.

“Čurčića vakuf”, osnovan 1736. godine, u sklopu svog djelovanja i rada obavlja niz aktivnosti koje se tiču podrške obrazovanja mladih generacija, među kojima su i ova donacija, ali i stipendiranje studenata. Planiraju se slične aktivnosti i u budućnosti.

“Ovo je jedan od prvih značajnijih projekata, a i samo udruženje sa aktivnim radom je počelo tek početkom 2014. godine. Za ovakve projekte treba vremena, treba skupiti taj novac, ali bez sumnje mi ćemo nastaviti raditi u ovom smislu i u budućnosti”, rekao je Faruk Čurčić, mutevelija Udruženja “Čurčića vakuf”.

N1

“‘Čurčića vakuf'” je pokrenuo program stipendiranja studenata, također smo pomogli horu ‘Bjelavko’ Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Ovo je do sada naša najveća akcija, sa namjerom da se poboljša proces obrazovanja, odnosno korištenja informacionih tehnologija u nastavnom procesu Osnovnoj školi ‘Mula Mustafa Bašeskija'”, izjavio je Jusuf Tanović, predsjednik izvršnog odbora Udruženja “Čurčića vakuf”.

Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” je izabrana za ovakvu vrstu donacije, jer nosi posebnu simboliku. Nalazi se u kraju gdje je živio i radio osnivač “Čurčića vakufa”, hadži Salih-aga Čurčić, ali i u kojem žive potomci vakufa.

Informatika i informaciona tehnologija su značajni sadržaji nastave na svim stepenima školovanja. Promjene koje se dešavaju u oblasti nauke i tehnologije zahtijevaju modernizaciju obrazovno-vaspitnog sistema.

“Nastavnici korištenjem različitih informaciono komunikacijskih tehnologija nastavu mogu učiniti zanimljivijom i privlačnijom učenicima, što će utjecati na njihovu motivaciju i bolje razumijevanje sadržaja”, kazala je Jasmina Karasalihović, direktorica Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija”.

Đaci nisu skrivali oduševljenje zbog informatičke opreme, a najviše interesovanja je izazvala interaktivna elektronska tabla. Površina table je osjetljiva na dodir, omogućava upotrebu digitalne olovke. Osim što će poboljšati kvalitet nastave, omogućiava prikaz video-zapisa različitih formata i fotografija, primjenu velikog broja edukativnih softvera, uređivanje dokumenata na licu mjesta primjenom različitih softverskih aplikacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.