Zenica: Uhapšen Jasenko Drinić, završena obdukcija Kulačića

Vijesti 10. mar 201609:00 > 09:08
N1

Sinoć oko 20 sati u Zenici je nakon dvodnevne potrage uhapšen Jasenko Drinić, prvoosumnjičeni za ranjavanje Senida Kulačića (28) koji je od povreda zadobijenih nožem, preminuo u ponedjeljak oko 22,30 sata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Drinić se skrivao nedaleko od stana u kojem živi u ulici Prve zeničke brigade, prenosi zenicablog.com.

Iz MUP-a ZDK su u utorak saopštili kako se radi o licu koje je, prema preliminarnim saznanjima i podacima dobijenim tokom saslušavanja svjedoka i zavedenom kriminalističkom obradom, u društvu ubijenog Kulačića u kritično vrijeme boravio u jednom ugostiteljskom objektu.

Između njih je došlo do verbalnog, a zatim i fizičkog konflikta. Tom prilikom, osumnjičeni, koji je u bjekstvu i za kojim se traga, najvjerovatnije je hladnim oružjem, nanio životno ugrožavajuće povrede oštećenom S.K.“, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

Zbog povezanosti sa ovim slučajem, u pritvoru se od ponedjeljka naveče nalaze Kemal Kadrić i Aldin Tufekčić.

U srijedu kasno poslijepodne u KB Zenica obavljena obdukcija leša Senida Kulačića. On je podlegao usljed obilnog krvarenja, nakon što mu je oštri predmet presjekao arteriju u gornjem dijelu desne natkoljenice.

Nakon kontradiktornih informacija o načinu i mjestu ranjavanja, jučer se istragom došlo do niza detalja.

Iako se prvobitno mislilo da je upucan, Kulačić je ranjen hladnih oružjem, najvjerovatnije nožem u predjelu buta, desne natkoljenice, te je preminuo usljed naglog iskrvarenja. Dva sata uoči svog rođendana, izgubio je život još nerazjašnjenim povodom i okolnostima.

Sudbina je htjela da Kulačić živi, ali i bude ubijen između dva zenička naselja i stadiona, Kamberovića i Bilinog polja, gdje kao nogometaš ponikao u Nogometnom klubu “Čelik”. U godinama koje su slijedile osim u matičnom, igrao je i u klubovima “Podgrmeč”, “Gabela”, “Sloga” Uskoplje, te zeničkom “Rudaru”, gdje prije dvije godine okončao profesionalnu karijeru. Okušao se i u tri kluba hrvatske nogometne lige, “Šibeniku”, “Primorcu” iz Biograda i “Novalji”. U oba zenička kluba kažu da ga, iz tog perioda, znaju kao izuzetno mirnog i vrijednog člana omladinskog pogona klubova.

Izvori iz istrage kažu da se oko 22 sata pred stanicu Hitne pomoći Zenica (SHP), koja se nalazi 200 metara dalje od mjesta zločina, zaustavio “citroen C4”, za čijim upravljačem je bio Kemal Kadrićem, koji je ranjenog Kulačića predao tehničarima Hitne pomoći, te se iznenada okrenuo i otišao. Zaštitar u SHP je uspio identifikovati vozilo i vozača, te o tome obavjestiti policiju.

Više od pola sata trajala je potraga da bi Kadrić policiji poručio da “dolazi kući nakon što opere vozilo”, što je i učinio na samouslužnoj praonici, koja se nalazi blizu Željezare Zenica. Uz ovu, istragu o samom zločinu otežala je činjenica da je u trenutku zločina u Zenici padala jaka kiša, koja je djelimično uništila tragove. Ipak, pripadnici Policijske uprave Zenica uspjeli su brzo pronaći Kadrića, te Arnela Tufekčića, koji je navodno bio sa njim.

Ubrzo se istražnim radnjama došlo do saznanja da bi treći akter i mogući počinilac trebao biti Zeničanin Jasenko Drinić, za kojim je tokom jučerašnjeg dana i današnjeg policija intenzivno tragala na više lokacija, baš kao i četvrtom, policiji nepoznatom osobom, koja je bila u njihovom društvu.

Prema nezvaničnim informacijama, do tuče, te upotrebe noža, je došlo u restoranu obližnjeg hostela, u kojem Tufekčića radi, a u kojem su u trenutku sukoba boravili ostali akteri i stradali Kulačić. Ovaj je ranjen ubodom u but, dok je sjedio, ispod stola, ali je nož pogodio arteriju, te je odmah došlo do iskrvarenja. Ljekari koje smo konsultovali kažu nam da se, nakon presjecanja te arterije ostatak života broji u sekundama, te da ni tim ljekara na mjestu zločina teško da bi spasio ranjenog Kulačića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.