Zolić: Predstavnicima RS-a ne odgovara broj jednog naroda

Vijesti 10. mar 201610:23 > 10:24
N1

Ekspert iz oblasti statistike i demografije profesor Hasan Zolić u razgovoru za N1 prokomentarisao je trakavicu vezanu za početak objave rezultata popisa stanovništva. Kako je kazao, u ovom trenutku za predstavnike iz Republike Srpske sporna je brojka od oko 400.000 prisutnog stanovništva, većinom Bošnjaka.

Na sjednici Centralnog popisnog biroa jučer nije postignut dogovor o metodologiji i početku objave rezultata popisa stanovništva koji je u BiH održan 2013. godine. Novi sastanak je zakazan za ponedjeljak. Rok da usaglase metodologiju je 15. mart, a krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli.

Pitanje izvođenja rezidenata opet je bio glavni kamen spoticanja i razlog zašto rezultati popisa stanovništva do sada nisu objavljeni. Zolić je ovu situaciju opisao kao “pokušaj nametanja mišljenja jedne strane”.

“Ja se slažem sa međunarodnim ekspertima IMO-a, najboljim demografima u Evropi danas. Međutim predstavnica iz Republike Srpske to negira što predstavlja problem. Popis stanovništva nije bio ispolitiziran do februara 2015. godine. Međutim, kad su iz RS-a na Vladi donijeli odluku da se pitanje 40 još više proširi i da se stavi kao jedan od kriterija za određivanje broja nerezidentnog stanovništva. Tada se politika počela miješati”, kazao je Zolić za N1.

Na 40. pitanju popisnice bh. stanovništvo se izjašnjavalo gdje radi i gdje se školuje.

Hasan Zolić, koji je bio na čelu nekadašnjeg Zavoda za statistiku BiH u vrijeme provođenja popisa 1991. godine. 

“RS-u ne odgovara broj jednog naroda na nivou tog entiteta ni na nivou BiH. Kada gledamo preporuke IMO tima iz juna 2015. godine i što traže predstavnici RS-a, sporna je brojka nešto veća od 400.000 iz kontingenta prisutnog stanovništva, većinom Bošnjaka”, kazao je Zolić.

Krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli.

“Podaci poslije toga nisu validni i upotrebljivi po statističkim standarima. Ako se sad ne donese odluka, ne možemo ispoštovati proceduru. Ne ide mi u glavu stav direktorice Zavoda za statistiku RS Radmile Čičković”, dodaje naš sagovornik. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.