UŽIVO| Rudnik Banovići: Pronađeno tijelo stradalog rudara

Vijesti 10. mar 201615:39 > 21:05
RMU Banovići

U jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići došlo je do nesreće u kojoj je jedan rudar ostao zatrpan.

Naime, nesreća se dogodila nakon što je nekoliko rudara zatrpano zemljom u otkopnom polju.

20:39 – Kako javlja reporter N1 Slaviša Starečević, pronađeno je tijelo zatrpanog rudara u jami Omazići koji nije preživio nesreću.

19:45 Rudarska nesreća koja se desila u četvrtak u jami Omazići Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići kada je jedan rudar ostao odsječen dok je deset njih uspjelo izaći, podsjetila je na brojne ranije rudarske nesreće u Bosni i Hercegovini u kojima je smrtno stradalo najmanje 582 rudara.

19:00 Kako javlja reporter N1, spasilačke ekipe pokušavaju doći do rudara zatrpanog u rudniku.

17:38 – Tehnički direktor RMU Banovići kazao je da je do nesreće došlo oko 12:00 sati, a da je još uvijek neizvjesno kakva je sudbina zatrpanog rudara. Istakao je da je zatrpan dio prostorije u dužini od 10 metara. 

16:54 – Nihad Huremović, sindikalista, za N1 je kazao da je “ovo jedna od najsigurnijih jama u državi“, te dodao da su četvorica koja su izašli iz jame dobro.

16:48 – Rudari koji su uspjeli izaći su u stanju šoka i nisu mogli davati izjave, a kako saznajemo zadobili su lakše povrede.

16:44 – Ekipa televizije N1 nalazi se na mjestu događaja odakle će se javljati tokom dana u informativnim emisijama N1. 

Anadolija

16:41 – Prema riječima sindikalca, Nihada Huremovića, koji se nalazi na mjestu događaja, jedan rudar je ostao zatrpan, a tri su izašla iz jame. Još uvijek nema informacija da li je rudar živ ili je preminuo.

16:15 – “Danas oko 11:30 došlo je do urušavanja stropa u RMU Banovići u dijelu čela Stari rad. Pet rudara se izvuklo, a jedan je ostao u jami“, rekao je za N1 portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

On je dodao da još uvijek nije poznato da li je rudar zatrpan ili je uspio otići do drugog izlaza u prostoriji.

Spasilačke čete, ekipa hitne pomoći i policija je na terenu i pokušavaju doći do rudara“, kazao je Šarić.

Anadolija

15:45 – Iz Rudnika mrkog uglja Banovići nisu imali zvanične informacije dok se ne provede istraga, a prema riječima portparola MUP-a TK, Izudina Šarića, na mjesto događaja je upućena jedna policijska patrola nakon čega će biti poznato više informacija.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja FBiH  je za N1 kazao:

U kontaktu sam s kolegama i došlo je do zarušavanja jednog dijela jamske prostorije. Informacije koje oni pružaju govore da su uposleni uspjeli napustiti prostor, osim jednog. Jedan čovjek je nažalost ostao i najvjerovatnije preminuo“.

RMU Banovići zapošljava više od 2.800 radnika.

N1 pratite UŽIVO na linku OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.