Radončić se neće pojaviti u na ročištu u sudnici Suda BiH

Vijesti 11. mar 201609:48 > 09:53
N1

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište u slučaju Fahrudin Radončić i drugi. Kako je za N1 potvrdio advokat Asim Crnalić, Radončić se neće pojaviti na ročištu zbog zdravstvenih problema nakon što je iz pritvorske jedinice prije dva dana prebačen na UKCS.

 Kako je za N1 potvrđeno iz Suda BiH, ročište će biti održano bez obzira da li će se Radončić pojaviti pred sutkinjom Minkom Kreho. Naime, lider SBB-a se već dva dana nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru zbog problema sa srcem. 

Kako nam je potvrđeno, na ročištu će se pojaviti drugi optuženi u ovom slučaju, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Podsjetimo, Radončiću je ponovo određen pritvor 4. marta nakon što je prethodno prekršio mjere zabrane. Rješenjem Suda BiH pritvor može trajati najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, do 15. februara 2018. godine ili do druge odluke Suda.

Protiv Radončića, ali i stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, je 15. februara potvrđena optužnica po svim tačkama.

Oni su svojim djelovanjem, prema navodima Tužilaštva BiH, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. 12. 2015. godine do 12. 01. 2016. godine, počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.