RMU Banovići će ponuditi posao supruzi stradalog rudara

Vijesti 11. mar 201618:56 > 19:13
N1

Rudarska inspekcija danas je nastavila sa istragom o uzrocima nesreće u jami Omazići. Inspektori su razgovarali sa rudarima koji su bili u jami kada se strop srušio.

“Četiri čovjeka, ima nekih različitih izjava u svemu tome. Tako da to treba složiti i vidjeti šta se slaže, šta ne slaže. Treba još jednom mjesto pregledati, dokumentaciju da se vidi je li to sve u skladu. Da se vidi kako je došlo do loma te podgrade koja je bila na radilištu”, kazao je Nuraga Duranović, rudarski federalni inspektor.

Iz Uprave rudnika koji zapošljava 2 800 radnika, tvrde da je sve urađeno po zakonu i da su rudari stručno osposobljeni za rad u jamama. Svake godine imaju sistematsko ponavljanje gradiva o sigurnosti.

Munever Čergić, direktor RMU “Banovići” kaže: “Mi smo po zakonu uradili sve što je zakonom propisano. Počevši od tehničkog rukovaoca do brigadira, poslovođe, inžinjera, nadzornika. Svi segmenti su ispoštovani po zakonu”.

Jama u kojoj se desila prva poslijeratna nesreća sa smrtnim ishodom, jedna je od najmehanizovanijih u Federaciji BiH. Po riječima stručnjaka, potrebno je imati stručne i obučene ljude u jamama rudnika gdje je zadnja nesreća bila 2011. kada je povrijeđeno pet rudara.

“Uvođenjem mehanizacije u rudnike, mi imamo sve više tačaka gdje se ljudi mogu povređivati. Mehanizacija ima svojih prednosti sa aspekta sigurnosti, sa aspekta humanizacije rada. Ali ako se ne poštuje radno tenička disciplina, bez obzira na mehanizaciju, imat ćemo povređivanja“, dodaje Duranović.

Safer Mušanović, sindikat radnika RMU ” Banovići” pojašnjava: “Bio je stručan i osposobljen rudar. U obližnjem mjestu, bilo ih je nekoliko. Svi ostali su se povukli, on je htio da ugasi mašinu. Nedostajao mu je samo jedan korak da praktički i on spasi svoj život. Iako mi ulažemo značajna sredstva kada je u pitanju sigurnost i zaštita, to nam je na prvom mjestu, ali rudarske nesreće su nepredvidive”.

Iza poginulog 42. godišnjeg rudara Nermina Šehića, koji je zajedno sa tri brata radio u rudniku, ostala je supruga i dvoje maloljetne djece.

“Ono što možemo da ublažimo bol porodici i djeci, da ćemo, ako njegova supruga raspoložena da zasnuje radni odnos, učinit ćemo. U skladu sa njenom stručnom spremom, jer nema dovoljno godina za penziju”, naglašava Čergić.

Dženaza Nerminu Šehiću bit će obavljena sutra u banovićkom naselju Grivice gdje policija danas nije dozvoljavala novinarima da kontaktiraju sa porodicom poginulog rudara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.