Uredničko vijeće N1 najoštrije osuđuje napad na ekipu N1 TV

Vijesti 13. mar 201618:08 > 18:10
N1

Uredničko vijeće N1 televizije najoštrije osuđuje fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na ekipu N1 televizije u Draževini kod Višegrada.

Reporterka Adisa Ibrahimović i snimatelj Alen Skorupan, iz N1 centra Sarajevo, spriječeni su silom, na najgrublji način, u pokušaju da obave svoj posao u Višegradu i da izvijeste sa obilježavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

Uredničko vijeće N1 televizije, sa sjedištem u Luksemburgu, ovaj napad doživljava kao najdirektniji atak na slobodu medija i poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno reaguju, privedu i kazne odgovorne za napad na ekipu naše kuće.

Okupljanje ravnogorskih četnika bilo je najavljeno lokalnoj policijskoj stanici, što znači da su novinarske ekipe morale biti obezbjeđene i moralo im je biti omogućeno da obave svoj zadatak.

Ovaj događaj još jednom je podsjetio na izuzetno teške okolnosti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini. Uredničko vijeće N1 televizije, ekskluzivnog partnera CNN-a za regiju, poručuje da današnji fizički napad na ekipu neće spriječiti vodeću news televiziju u BiH i regiji da nastavi izvršavati svoju misiju profesionalnog informisanja javnosti o svim bitnim događajima.

Užasavajuće je da u 21. vijeku, u srcu Evrope, novinari bivaju napadnuti na najgrublji način tokom obavljanja profesionalnog zadatka. Stoga, još jednom pozivamo sve nadležne institucije da reaguju kako se napadi na novinare, ugrožavanje slobode medija, izvještavanja i profesionalnog rada ne bi više ponavljali.

N1 zahvaljuje nekolicini učesnika skupa u Draževini kod Višegrada koji su stali u zaštitu naše ekipe i time spriječili još teži fizički napad pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na reporterku i snimatelja.