Čampara: Veliki dio paradžemata će ući pod okrilje IZ

Vijesti 14. mar 201610:27 > 10:36
N1

Gost Novog dana na N1 bio je i Aljoša Čampara, Federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je u uvodu komentarisao napade na novinarske ekipe N1 i FTV.

“Mislim da u 21. stoljeću imati nešto ovako, napad na slobodu medija je užasna stvar. Nadležnost je RS, ali pozvao bih SIPA-u i tužilaštvo da reaguju na sve ovo što se dešava. Svi znamo da su korijeni ove grupacije u nekim fašističim ideologijama”, kazao je Čampara.

“Pamtimo šta su te ideologije radile prije 20 godina i kako baštine ideologiju. Treba osuditi ovaj čin, i nadam se da će institucije odraditi svoj posao i počinitelje izvesti pred lice pravde, kako se ovo više ne bi nikada desilo na teritoriji BiH”, dodaje.

Kazao je da se slaže sa zabranom održavanja skupova ove vrste jer “krinka folklora ne smije proći”.

“Svi znamo šta je ovo i kakav strah i zebnju izaziva”.

Istakao je i to da je bilo pokušaja donošenja zakona koji bi spriječili širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje, ali nisu prošli.

Smatra da je veći dio zajednice reagovao, i da se nada reakcijijama institucija koje je pomenuo nešto ranije.

Alma Dautbegović Voloder dotakla se i nesigurne situacije u glavnom gradu BiH. U subotu uvečer desila se pucnjava u Ferhadiji, najprometnijoj ulici u glavnom gradu BiH. Sarajevo odavno nije siguran grad, a vatreni obračuni na ulicama sve su češći.

Kako riješiti ono “od ranije poznati policiji” – gdje je problem?

“Pratio sam tu situaciju, dobijemo izvještaje. Počinilac je uhapšen. Građani ne znaju ono što nadležni rade na prevenciji. U javnost dođe ono što se desilo. Sigurnost treba pojačati i moramo raditi na tome, kako u Sarajevu tako i na teritoriji BiH”, pojasnio je Čampara.

“Imamo problem kod povratnika kod izvršenja krivičnih djela. Oni koji treba da idu na izvršenje kazne, zbog stanja u kazneno-popravnim zavodima duži period čekaju na izdržavanje svoje kazne”, kaže.

Ministarstvo pravde će učiniti dodatne napore da proširi kapacitete, rekao je Čampara za N1.

Smatra i da imamo problem kod maloljetničke delikvencije. “Mislim da svi kao društvo moramo posvetito pažnju tim stvarima. Praveći analize – sve oblike kriminaliteta smo smanjili za 13 posto. Nedovoljno, ali bilo bi dobro zadržati trend, i da imamo smanjenje stope u FBiH”.

Terorizam, strana ratišta, paradžemati…

“Najveći je i drugačiji je od ostalih područja. Imali smo razgovore na federalnom nivou. Odredili smo prioritete i pravce u formiranju zajedničkih timova FBiH i KS. Nadam se da ćemo imati više uspjeha po tom planu”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Čampara je naglasio i povećan broj saobraćanih nesreća na nivou KS, sa smrtnim posljedicama.

Što se sastanka u Orašju tiče, prisutni i nadležni su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH, terorizmu, odlasku na strana ratišta bh. građana i paradžematima, kazao je da su to redovni sastanci.

“Oni rade na bazi razmjene podataka, obilaska terena i uspostavljene su dvije baze, dva sistema. Određene su osobe koje su otšle i koje se vraćaju sa stranih ratišta su u bazama i predstavljaju sigurnosni izazov za FBIH i BiH”.

“Želio bih da naglasim da imamo saradnju sa predstavnicima Islamske zajednice (IZ) na rješavanju ovog problema, i rješenja problema paradžemata”, kaže Čampara.

“Ovo je globalni problem. Vidjeli smo šta se u Ankari desilo sinoć. Dio smo globalne koalicije u borbi protiv terorizma. Imamo dosta uspjeha. procesuirali smo dosta slučajeva, poput napada u Bugojnom, na ambsadu SAD-a, Zvornik, Rajlovac – sve smo procesuirali”.

Što se paradžemata tiče Čampara kaže: “Vodi se istraga, pomno pratimo dešavanja. U narednom periodu ćemo sa IZ razgovarati o paradžematima jer neki će se priključiti u oblike zajednice”, pojašnjava.

“Imamo krovnu instituciju, Zakon o slobodi vjera. Mora vrijediti vladavina prava. Svi moraju biti jednaki pred zakonom. Smanjit ćemo broj paradžemata i oni će ući u okrilje IZ. Ne vjerujem da će svi, ali u velikom djelu će se vratiti u institucije Islamske zajednice”, smatra.

Za kraj, poručio je: “Policja će raditi svoj posao, pravne inspekcije svoj – sve u domenu svojih nadležnosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.