Delegacija EU u BiH osudila napade na novinare N1

Vijesti 14. mar 201617:40 > 17:43
Wikipedia

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas je saopćeno da novinarima u BiH mora biti omogućeno da obavljaju svoj rad bez prijetnji.

Smatraju da napadi na medije, kao u slučaju TV ekipe N1 i onemogućavanje izvještavanja FTV-a, predstavljaju ozbiljna kršenja prava novinara, jer je njihova sigurnost preduvjet za slobodu govora i slobodu medija, te su kao takvi ozbiljan povod za zabrinutost.

Osudili su sve prijetnje slobodi medija, i apelirali na tijela za provođenje zakona da u potpunosti istraže slučajeve napada na novinare te osiguraju uvjete za njihov rad.

Podsjetili su da je za Evropsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija među glavnim prioritetima te da su, kao dio Kopenhaških političkih kriterija, oni ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Pažljivo pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku nosilaca odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta“, istaknuto je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.