Za napadača na ekipu N1 televizije novčana kazna 600 KM?

Vijesti 14. mar 201617:55 > 18:26
N1

Boško Branac pušten je na slobodu uz prekršajni nalog za fizički napad i grubo vrijeđanje novinarke i snimatelja N1 na jučerašnjem okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta kod Višegrada. N1 saznaje da će protiv još jedne osobe biće pokrenut prekršajni postupak.

Nakon napada tokom jučerašnjeg okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta kod Višegrada Boško Branac je priveden i pušten.

Branac je iz policije, kako N1 saznaje, odšetao sa prekršajnim nalogom po dva osnova – za fizički napad i grubo vrijeđanje. Njegova ukupna kazna koštaće – 600 maraka. Oglasila se i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Kazali su da je policija u Višegradu privođenjem jedne osobe ozbiljno i brzo regaovala.

“Dok je protiv još jednog lica koje je verbalno vrijeđala ekipu N1 pokrenut zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za grubo vrijeđanje”, kazala je Danka Tešić, portparolka CJB Istočno Sarajevo.

N1 saznaje da je riječ o ženskoj osobi koja nije prihvatila odgovornost te će se postupak sada voditi najvjerovatnije na Osnovnom sudu u Višegradu. Kazna za grubo vrijeđanje zbog koje je bila privedena iznosi 200 konvertibilnih maraka.

Tableta za spavanje i nekoliko sati sna i dan nakon napada nevjerica što su napadačima uručeni prekršajni nalozi kaže reporterka N1 Adisa Ibrahimović koja je zajedno sa snimateljem Alenom Skorupanom brutalno fizički napadnuta kod Višegrada.

“Jednostavno bili smo sretni što se vraćamo i što smo prošli bez težih fizičkih povreda. Iako nas je tek tad počeo sav taj šok sustizati. Ja sam se obratila liječniku jer u jednom trenutku sam jednostavno počela da mucam i nisam mogla normalno govoriti Tresla sam se nakon tog događaja, ali bitno je da smo sad dobro”, kaže reporterka Adisa Ibrahimović.

Oštre osude napada kraj Višegrada, prije svih, stigle su iz novinarskih redova. Iz udruženja novinara stava su da je izjava tužioca o nepostojanju krivičnog djela, te praksa neprocesuiranja sličnih napada zapravo – poraz sistema.

“Ova država nikada još nije na adekvatan način sankcionirala one koji su napadači na novinare. To prolazi na način da reaguje Udruženje BH novinari, da podnesemo neke tužbe koje tužilaštvo odbaci ili da se nikada ne istraže ovakvi slučajevi na način na koji bi trebalo u svakoj demokratskoj zemlji”, kaže Borka Rudić iz Udruženja BH Novinari.

“Više me zabrinjava to što su neki narodni poslanici, konkretno Vanja Bajić i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini na društvenim mrežama rekao da ne vidi ništa čudno što je jedan novinar napadnut. To je posebno zabrinjavajuće, narodni poslanik indirektno podržava napade na novinare. Mislim da je to nešto što je potrebno hitno osuditi”, kazao je Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo kazali su kako je inspektor policije u Višegradu Nešo Kesić izjavu o tome da je obilježavanje u Višegradu proteklo bez incidenata dao prije napada na ekipu Televizije N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.