Zbog čega je Ravnogorski četnički pokret nemoguće zabraniti?

Vijesti 14. mar 201618:53 > 19:10
N1

BiH nikada nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio, no tome su se oštro protivile stranke iz Republike Srpske i zbog pominjanja upravo četnika kao fašističke organizacije tvrdeći da se radi o pokretu koji je bio oslobodilački i na čelu borbe protiv fašizma.

I ove godine pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta okupili su se u Višegradu kako bi odali počast četničkom vođi Dragoljubu Mihailoviću. Svečanom skupu prethodilo je postrojavanje u vojnoj formaciji, polaganje cvijeća i poruke da su spremni da čuvaju svoje teritorije i vrate oduzete

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske je, kao nevladina organizacija, uredno registrovan u Ministarstvu pravde. Njihove poruke nikada nisu bile dovoljne da bi bilo koja državna ili entitetska agencija reaguje. Naprotiv, iz Ministarstva sigurnosti proteklih godina znali su odgovoriti kako je riječ o folklornoj grupi.

U BiH nije Zakonom definisano koje su to fašističke organizacije i koja su fašistička obilježja. U Parlamentu BiH postojalo je nekoliko inicijativa da se Zakon donese, no nikada nije dobio podršku stranaka iz RS-a.

Ono što je bilo sporno je da bi Zakonom bilo zabranjeno djelovanje “četničkim, ustaškim i organizacijama koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije”.

U RS su tražili da se iz tih odredbi isključe četnici jer su bili oslobodilački pokret koji je stajao na čelu borbe protiv fašizma.

Prema istraživanju jugoslovenskih demografa četnici su u Drugom svjetskom ratu minimalno pobili 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata što spada u najstrašnije epizode jugoslavenske ratne povijesti. Zločin koji se desio porodici Muje Kafedića 42 ponovio se 50 godina kasnije.

Do osude zločina iz rehabilitiranog četnickog pokreta nikada nije došlo iako se pojedinci od zločina danas distanciraju. Slično je i sa predstavnicima vlasti.

Ravnogorsko-četnički pokret kao organizacija djeluje na teritoriji Srbije, BiH i Crne Gore, u BIH ima osam okruga. Barem zvanično ne postoji informacija o tačnom broju pripadnika ovog pokreta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.