Hadžić: Meni su ovdje dolazile ruske obavještajne službe

Vijesti 17. mar 201618:02 > 18:07
N1

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i dalje obavlja pregovore sa predstavnicima nelegalnih džemata. Podatke o ishodu odluke za 64 nelegalna džemata saopštit će krajem marta ili početkom aprila.

Ekipa N1 boravila je u Ošvama kraj Maglaja – u zajednici koja je svojevremeno okarakterisana kao radikalnija u stavovima.

Predstavnik grupe muslimana iz sela Ošve kraj Maglaja Izet Hadžić započeo je razgovore sa Islamskom zajednicom. Poziv je stigao od glavnog imama u Maglaju. Na području ove opštine, kako saznajemo, uz objekat u Ošvama postoji još jedan takav koji nije u sastavu Islamske zajednice. Susretu je prisustvao i muftija zenički.

Ja ne želim da uđem u Islamsku zajednicu licemjerno zato što me strah jer se meni prijeti ubistvom, likvidacijom, hapšenjem. Ne želim tako da Islamska zajednica ima Izeta Hadžića – nego želim da uđem sa ponosom i zaista ako stavim potpis da ta Islamska zajednica ima od mene koristi, a ne iz straha što će me neko hapsiti“, rekao je za N1 Izet Hadžić.

O eventualnom ulasku u Islamsku zajednicu Hadžić se mora konsultovati sa onima koji u Ošvama žive.

Ja mislim da je to i primjetila Islamska zajednica da je malo pretjerela glede nas, zaista su pretjerali.”

Možemo li tretirati vaš sastanak kao približivanje stavova? “Sigurno. Ja ću to i pokazati i sa moje strane to oni mogu očekivati.

Onda ćete vi u aprilu možda već biti u sastavu IZ? “Pa vidite, ja ne mogu o tome sam odlučiti ja moram vidjeli to sa 14 porodica koje trenutno žive ovdje“, kazao je Hadžić.

Početkom godine mostarskom hafizu Dževadu Gološu upućene su prijetnje smrću. Izvjesni Abdullah Armin Čurt u istoj poruci zaprijetio je i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću kao i Izetu Hadžiću. Hadžić tvrdi da ga je policija informisala da prijetnje dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Ja sam tada možda i shvatio koliko je ta stvar zaista možda i ozbiljna. Ne znam tačno ko mi je prijetio. Oni su na tragu nečega. Vdjeli ste, putem Vibera i dobio sam preko drugih, drugima su slali poruke, da mene treba likvidirati, da sam ja neprijatelj Islama, muslimana i džihada. Meni su ovdje dolazile ruske obavještajne službe, oni su došli u svojstvu novinara, međutim nakon sat vremena priznali su mi da su obavještajci. Ja sam to rekao državi“, rekao je Hadžić.

Iz muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice u Maglaju nisu htjeli davati izjave o ovoj problematici sve dok Rijaset Islamske zajednice u BiH ne saopšti kompletne rezultate o tome koji od 64 nelegalna džemata je odbio, odnosno prihvatio integraciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.