Radnici Krivaje u štrajku: Nemamo šta da jedemo

Vijesti 18. mar 201611:27 > 11:31
N1

Više od stotinu radnika kompanije Krivaja Mobel jutros je blokiralo saobraćajnice na ulazu i izlazu iz Zavidovića, kako bi izvršili pritisak na nadležne od kojih traže ispunjavanje zahtjeva.

Radnici zahtjevaju zaštitu imovine koja se nalazi u krugu fabrike. Protesti su počeli prije dva dana kada je predstavnik ortačke grupe iz pogona fabrike, uz asistenciju policije, odvezao kamion.

Reporter N1 Slaviša Starečević javlja da su mu radnici kazali da osim jednokratke pomoći koju su primili u decembru, nisu dobili ništa. 

Kažu da su došli u situaciju da nemaju šta da jedu i da nemaju djeci dati ni za obrok.

Predsjednik Sindikata radnika Krivaje Mobel Besim Hasić kazao je kako je situacija ovaj put alarmantna.

N1

“Situacija je alarmantna i blokirali smo sve prilaze iz Zavidovića, a građani su taoci zbog ortaka firme. Nećemo odblokirati put sve dok se ne zaštiti imovina Krivaje, a to treba uraditi Općinski sud koji je taj zahtjev dobio prije desetak dana. Također tražimo i hitnu smjenu načelnika Policijske uprave Zavidovići kao i da se sva imovina vrati državi. Kada se ljudi vrate na posao i krenu zarađivati svoj kruh tek tada ćemo biti zadovoljni. Oni devet mjeseci nisu uplatili penziono i zdravstveno osiguranje, a neki su na čekanju već šest mjeseci”, kazao je Hasić. 

On je još dodao kako radnici ovaj put neće odustati sve dok se svi njihovi zahtjevi ne ispune. Saobraćaj je u potpunosti obustavljen, a kolone kamina formirane su na ulazu u grad.

Nezadovoljstvo radnika Krivaje Mobel traje već mjesecima. Do sada su više puta blokirali magistralne puteve, a sudbina ove kompanije još uvijek je nepoznata.

Krivaja je nekada upošljavala 14.000 radnika, a imovina se procjenjivala na 165 miliona KM. Broj uposlenih danas se sve na 800, a cjelokupna imovina prodata je za osam miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.