Crnadak u Beogradu: Za BiH je važna podrška Srbije

Vijesti 18. mar 201614:41 > 14:46
Anadolija

Obraćajući se na otvaranju konferencije „Srbija i evropska integracija Zapadnog Balkana“, ministrica u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da ono što je karakteristično za ovaj region jeste da funkcioniše između dva suprotstavljena politička prostora.

„Jedan je prostor prošlosti, jedan je prostor budućnosti. Ta distinkcija između prošlosti i budućnosti, čini mi se da se nigdje u Evropi, bar u ovim godinama, ne oslikava tako snažno kao na prostoru Zapadnog Balkana“, rekla je Joksimović.

Dodala je da brojni politički akteri iz regiona svoje političko djelovanje grade na temeljima prostora prošlosti, što nije dobro i što region može da vrati u političke obrasce i djelovanja, koja nikome ne odgovaraju.

„Sam proces evropskih integracija počiva na jednom nepisanom pravilu, a to je pravilo da što je država bliže članstvu EU, smanjuje se taj prostor političke prošlosti i samim tim se smanjuje i prostor za djelovanje onih koji žele da se vrate u prošlost“, navela je Joksimović.

Navodeći da je vrlo važno da uz određene uspostavljene okvire zemlje regiona unapređuju svoje odnose, Joksimović je rekla da je „još važnije od toga da svi budu iskreni u tim naporima i aktivnostima“.

„Bosna i Hercegovina, koja je podnijela aplikaciju za status kandidata (u EU) je na samom početku evropskih integracija i kolega Crnadak i ja smo već razgovarali o tome na koji način Srbija može u tehničkom smislu, s obzirom da smo odmakli, da pomogne, i mislim da ćemo uskoro jedan unaprijeđeni memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija, potpisati između Srbije i BiH“, rekla je Joksimović.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naveo je da evropske integracije imaju veliki značaj za sve zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je da sve zemlje imaju jake i velike napore prema EU te da je to najbolji okvir i način za sve i za rješavanje problema.

„Iz mog ugla, vrlo je važno da evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana budu brze i uspješne. Naravno, ne govorim o popuštanju kriterija, nego o tome, da ako radimo ono što smo uzeli kao obavezu, da nas pusti da idemo naprijed“, rekao je Crnadak.

On je naveo da postoje tri glavna razloga što su eurointegracije važne za zemlje Zapadnog Balkana, prvi je taj što time završavaju ekonomsku tranziciju, a drugo što bi putem eurointegracija zemlje regiona išle ka tome da istinski uspostave vladavinu prava i dobiju osjećaj da korupcija i kriminal ne mogu da prođu nekažnjeno.

„Treći razlog je bezbjednosni. Ako pogledate ove prostore, na primjer u BiH, u bilo kojem dijelu, i pričate sa ljudima, malo koga ćete naći da u svojoj generaciji nije ratovao barem jedan rat, oni stariji dva, neki i tri. I ako nam proces integracija donosi stogodišnji ili dvjestogodišnji mir, pa ništa drugo da ne dobijemo, to je već veliko“, dodao je Crnadak.

Kako je naveo, Srbija ima veliku ulogu u napretku i prosperitetu ovog dijela Evrope, a kada je u pitanju Briselski sporazum, Crnadak ga je okarakterisao kao jedno od najvećih diplomatskih dostignuća u posljednje vrijeme na ovim prostorima.

„Za nas, kada gledamo iz ugla BiH, uloga Srbije je veoma važna. Prije svega, Srbija nam je komšijska zemlja i jedan od garanata onog što je temelj današnje BiH, a to je Dejtonski sporazum i Ustav. Srbija je podržala BiH i njen teritorijalni integritet i težnju da postane član EU“, rekao je Crnadak i dodao da je važno što je Srbija u političkom smislu dala snažnu podršku BiH, odnosno što šalje snažne poruke podrške da u BiH jedino može da donese progres unutrašnji dogovor dva entiteta i tri naroda.

Konferenciju „Srbija i evropska integracija Zapadnog Balkana – Razmjena mišljenja pred Parisku konferenciju o Zapadnom Balkanu“, organizovao je Austrijsko-francuski centar za zbližavanje u Evropi, uz podršku ambasada Austrije i Francuske u Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.