Izuzetno pojačano interesovanje arapskih turista za BiH

N1

Na Međunarodni sarajevski aerodrom od danas slijeće avion kompanije Air Arabia koji će letjeti na relaciji Sarajevo - Šarža četiri puta sedmično. Interes ove kompanije je dovesti u BiH što više turista iz arapskih zemalja, ali i približiti bh. građanima zemlje zaljeva.

Hoće li im to i uspjeti i ko će moći priuštiti let?

Ovim promo letom iz Šarže u Sarajevo je došlo 10 Arapa. U mnogo većim grupama dolaze posljednjih godina i to najviše iz Kuvajt, Katar, UAE, Bahrein, Omana. Uprkos viznom režimu iz Saudijske Arabije prošle godine je u BiH blizu 5.000 turista.

Izuzetno je pojačano interesovanje arapskih turista za BiH. Nažalost mi u ovom trenutku nismo u mogućnosti da odgovorimo kvalitetom turističke ponude i proizvodima brojnim zainteresovanim“, rekla je Asja Mešić.

U BiH grade kuće i stambene komplekse. Naše turističke ljepote nazivaju rajem. Zbog vode, zelenila, kulturnog naslijeđa.
Veći val posjeta tek slijedi. Otvorena direktna aviolinija Sarajevo – Šarža omogućit će arapima da u BiH dolaze ne samo za vrijeme godišnjih odmora.

Kada uspostavljate avio liniju mora biti obostarana korist, inače posao neće uspjeti. Mi smo posljednjih 13 godina ljude približili njihovim domovima i stvorili mnogo novih tržišta i ovo jedna od naših prilika gdje to možemo uraditi“, kazao je Abdulah Al Ali.

No, koliko će ova linija značiti bh. građanima?! Za svaku od ovih zemalja je potrebna viza. A cijene? Iz Air Arabie kažu 50 dolara + takse koje zaračunava Međunarodni aerodrom Sarajevo. Hoće li ovo biti letovi za nigdje i hoće li građani moći priuštiti odlazak u zemlje zaljeva nevoljko nam je odgovorio direktor Armin Kajmaković.

Kajmaković: “Zaista sam zauzet. Ne bi danas ovom prigodom da kvarim.”
N1: Da li je praksa da Međunarodni aerodrom snižava cijene aviokompanijama, a ne putnicima?
Kajmaković: “Prema prevoznicima, a ne prema putnicima? Iskreno nisam imao ranije, previše dodira s tim. Na ovoj dužnosti sam mjesec dana, prešao sam sa dužnosti cargo menadžera“, rekao je Kajmaković.

Iako su zbog visokih aerodromskih taxi, od sarajevskog aerodroma već ranije odustajale low cost kompanije poput Wizz Aira, iz Air Arabie su optimistični. Jer, kažu, njiihov interes u BiH je mnogo veći.

A to je, ulagati u turizam u BiH, omogućiti protok radne snage i dugoročno biti primjer drugima da se na ovom tržištu može poslovati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.