Agonija radnika Krivaja Mobel se nastavlja

N1

Radnici kompanije Krivaja Mobel deblokirali su saobraćajnice i omogućili normalno funkcionisanje saobraćaja u Zavidovićima.

Poslije devet sati potpune blokade grada nezadovoljni radnici su se razišli, ali su za ponedjeljak najavili nove blokade. Razlog blokade je, tvrde, otuđivanje imovine preduzeću koju sprovode aktuelni vlasnici.

Glad blokiran…Radnici Krivaje Mobel svoja prava traže na ulici…

Među njima je i Mirsad Hodžić. Kaže, ne može da gleda da imovina preduzeća nestaje, a radnici propadaju. Posljednja primanja su imali u decembru kada su primili 100 maraka.

Od prvog dana, 31 radnog staža, u Krivaji radim. 12 godina nikome od nas nije uvezan radni staž. Naše kolege, koje su prije dvije godine otušle u penziju, ne mogu je dobiti, jer im nije uvezan radni staž“, rekao je Mirsad Hodžić, radnik Krivaje Mobel.

Nemamo šta više ni jesti ni piti. Proljeće dolazi, sve se iscpilo. Zima prošla, ne dobivamo. Zamislite vi, imate platu, a teško živite. A mi nikako ne dobijamo, pa da živimo“, rekla je Šefika Mostarlić, radnica Krivaje Mobel .

Dežurali su radnici ispred fabrike kako bi spriječili da se iz nje odnosi imovina, ali je tvrde iz kruga preduzeća odvezen kamion fabrike što je kod njih izazvalo revolt i nove blokade. Besim Hasić, potpredsjednik sindikata ističe da su radnici odlučni u namjeri da sačuvaju preduzeće. Tvrdi da mu je sinoć i prijećeno.

Ja više niti imam ni snage ni volje. Znam da mi je sinoć prijećeno.Ko Vam je prijetio ? Ne znam“, kazao je Besim Hasić, potpredsjednik Sindikata Krivaja Mobel.

U septembru 2014 u vrijeme mandata federalnog premijera Nermina Nikšića, Krivaju je kupila ortačka grupa koju čine privatnici iz tog područja. Među njima je i Muhamed Šibonjić, nekadašnji ministar u ZE-DO kantonu koji je 2003 osuđen na zatvorsku kaznu, koju mu je tri godine kasnije Vrhovni sud Federacije preinačio u uslovnu. Radnici kažu da ova ortačka grupa samo želi da izvuče imovinu iz Krivaje.

Stečajni upravni i stečajna sudinica, moraju zauzeti stav da se zaštiti Krivajina imovina, jer to je odluka povjerilaca“, rekao je Hajrudin Imširović, predstavnik radnika Krivaje Mobel.

Nema kome se nismo obraćali. Kome god smo se obratili su slagali. Jedino ovako možemo rješiti, neka nam naši građani oproste“, kazao je Avdo Bukvić, radnik Krivaje Mobel.

Načelnik zavidovačke opštine kaže da je nemoćan da riješi probleme radnika Krivjae Mobel, ali da blokada ulica parališe cjelokupan život u ovom gradu.

Pokušavam izkoordinirati neke osobe, neke institucije kako bi dao doprinos rješavanju ovakve situacije“, izjavio je Suad Omerašević, načelnik Zavidovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.