Naša stranka Banjaluka: Ploča na domu na Palama biljeg srama

Vijesti 21. mar 201617:57 > 18:01
Facebook

Povodom otvaranja studentskog doma „Radovan Karadžić“ na Palama koga je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, oglasio se Gradski odbor Naše stranke u Banjaluci.

„Otvaranje studentskog doma kao korisne infrastrukture za obrazovni sistem je dobro, ali oštro osuđujemo imenovanje te zgrade po čovjeku, kojem se sudi za ratne zločine. Smatramo da je riječ o svjesnom činu Milorada Dodika, koji ima za namjeru izazivanje i podsticanje mržnje i sukoba, a sve kako bi se skrenula pažnja sa teške socio-ekonomske situacije u RS-u; konkretno, recimo, činjenice da invalidnine za ovaj mjesec Vlada RS-a nije isplatila. Važno je naglasiti da je pridavanje goleme pažnje ovom činu i etnička polarizacija upravo bio i cilj Milorada Dodika, te da, umjesto da mu pomognemo u ostvarenju tog nauma, trebamo još snažnije raditi na procesu pomirenja i napredovanja ka civilizacijskim standardima“, poručili su iz Naše stranke u Banjaluci.

„Koristimo ovu priliku da ukažemo na relativnost navedenog Dodikovog politikanstva, kao i da podsjetimo kako smo svjedoci toga da se posljednjih godina vraćaju imena ulica, koja su promijenjena u toku rata, što je znak napretka. U vezi s tim izražavamo i nadu da će ime studentskog doma biti promijenjeno u doglednoj budućnosti, jer predstavlja biljeg srama i može samo predstavljati otežavajuću okolnost za studente u njihovom moralnom, karakternom i profesionalnom razvoju“, dodali su.

„Tim mladim ljudima ne smiju biti primjer ni Radovan Karadžić, niti sam Milorad Dodik, koji su neizmjerljivo mnogo više štete nego koristi nanijeli građanima RS-a. Primjer studentima trebaju biti moralno odgovorni i uspješni ljudi, koji su doprinijeli društvenoj zajednici, pa i čovječanstvu, poput Tesle, Vladimira Preloga ili Mihajla Pupina. Zapitajmo se na kraju u koji su nas to mrak doveli, kad umjesto imena Tesle ili Pupina, daju obrazovnoj instituciji imena opskurnih političara“, zaključili su iz Naše stranke Banjaluka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.