Ambasada SAD: Dom "Radovan Karadžić" nepotrebna provokacija

Vijesti 21. mar 201620:39 > 20:45
USA Embassy

Ambasada SAD u BiH je reagovala na otvorenje studentskog doma na Palama nazvanog po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Odluka da se Radovanu Karadžiću ukaže čast tako što će se jedna zgrada nazvati njegovim imenom, kao i vrijeme održavanja tog događaja pred objavljivanje presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, jesu nepotrebna provokacija. Takvi politički potezi podrivaju duh mira i pomirenja koji su nephodni za napredak BiH“, navedeno je u saopćenju Ambasade SAD u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je ovaj dom u nedjelju, 20. marta na Palama, a pored Dodika, među brojnim zvanicama prisustvovale su kćerka i supruga Radovana Karadžića. U narednom periodu ovo će biti dom za studente iz Istočnog Sarajeva.

Radovan Karadžić je bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, a optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.