Voćkić: Kod Karadžića je sila bila na prvom mjestu

N1

"Moram reći da nisam preozbiljno shvatao koliko je Radovan Karadžić bio uvjeren u ono što govori. Za njegovu struku primjerenija je riječ da je bio opsjednut onim što govori. Niti jedan argument nije dopirao do njega. On je samo jednu te istu priču imao", rekao je Milenko Voćkić, direktor Radio Sarajevo pred sami rat.

Nakon pobjede, koja je bila iznenađenje svima, pa i nama u Radiju televiziji. Mi smo prve sastanke imali sa pobjednicima političkih stranaka nekoliko dana nakon izbora. Oni nisu bili previše zabrinuti sa onim što radimo, jer su očekivali da će nas smijeniti i staviti svoje kadrove. Imali su različite opcije kako da to urade“, rekao je Voćkić za N1 i dodao:

Zbog toga što se oni nisu mogli dogovoriti mi smo ostali do rata, u ratu, a neki i poslije rata. Potpuno su bili različiti pristupi šta oni hoće od RTV.”

Voćkić je ispričao da su u to vrijeme pitali Karadžića kako misli dijeliti zgradu, zrak, tehniku, svjetla, kablove i ostala čuda.

To za njega nisu bila pitanja na koja on treba dati odgovor”, rekao je Voćkić i dodao da je Karadžić stalno govorio: “Mi to moramo podijeliti, ja hoću srpski dio zgrade, trećinu srpskog programa.

Voćkić je kazao da je Karadžić prvo želio podijeliti Dnevnik, a nakon toga i kompletne programe.

Govorio je da bi što prije trebali uspostaviti tri nacionalna kanala. Govorio je da je to njihov problem, a ne naš. Bilo je vrlo arogantan. Upotrijebljavao je prijetnje u nevjerovatnoj količini. One tada nisu izgledale vjerodostojne. On je nama bio neuvjerljiv, kada je prijetio riječima da je “pola miliona Srba naoružano lakim i teškim naoružanjem” i da ne shvatamo ozbiljnost situacije“, kazao je naš sagovornik.

Nekadašnji direktor Radio Sarajevo je kazao da jednostavno uposlenici nisu mogli vjerovati da će pola miliona tog oružja biti upereno u ljude, da će se pucati i da će se desiti što se poslije desilo.

Na pitanje da li se šokirao nakon što se Karadžić našao na brdima oko Sarajeva tokom opsade, Voćkić je odgovorio:

Dovoljno sam znao da bih se iznenađivao nakon onoga što je nama govorio ulazeći u RTV ispred SDS-a. Vidio sam da je čovjek opsjednut, da argumenti ne igraju nikakvu ulogu, a da je sila kod njega prva stvar. Razum apsolutno nije padao napamet da on može učiniti nešto razumno. Nakon toliko razgovora i sastanaka, on je jedno te isto govorio.

On je dodao da su ga iznenadile druge kolege, koje je mnogo više znao, i čije je stavove navodno znao.

Pitao sam se zašto su to morali i da li su morali. A kada je krenula sva žestina udara osjetio sam ih sve vrijeme opsade i u RTV domu i kod kuće, na svojoj koži, na koži moje porodice i prijatelja. Za mene je to i dalje nešto za što ne mogu naći objašnjenje.”

Koliko će presuda biti važna za BiH?

Važna je u svakom pogledu. I za ono što se desilo, i zbog onoga kako stvari sada trebamo gledati i zbog budućih generacija. Presuda će mnogo značiti bez obzira što je mnogi neće prihvatati, govoriti da će govorit da je to atak na ideje, slobodu, opredijeljenje.

Ono što se desilo, ako ne bude presudom sankcionisali, to je bila nevjerovatna opasnost i civilizacijski poraz. Presuda mora mnogo značiti za BiH“, odgovorio je on i naglasio da sve što je bilo ‘89. i ‘90. godina na predizbornim i pobjedničkim poklicima živi i danas.

To je velika opasnost i Haag je taj koji mora reći šta je šta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.