"Naša" i "njihova" historija: Kako mladi vide BiH

Vijesti 26. mar 201618:40 > 19:06
N1

Šta ostaje mladim generacijama na Balkanu, da li se mogu izboriti sa svim problemima u prošlosti i izgraditi svoje mišljenje za bolju budućnost? Odgovorili su da su za njih svi isti, ali pitanje je da li će slušati stare kojima svi nisu bili isti.

U Bosni i Hercegovini se historija uvijek dijelila na našu i njihovu, a mladima istina servirala. Od koga danas da mladi uče jer se raniji učitelji nisu pokazali kao uspješni. Imaju li danas svoj stav i pogled u budućnost, neku drugačiju i ljepšu.

Oružani sukob na Balkanu je okončan prije dvije decenije. Verbalni još uvijek traje. Posljedice i jednog i drugog nikada neće biti zaboravljene, neke stvari nikada oproštene. Pitanje je šta to ostaje mladim generacijama, ali i šta će one ostaviti za sobom. Međutim prije treba postaviti pitanje da li se međusobno znaju.

“Ja u suštini mislim da je najveći problem kod mladih u BiH i u regionu što nemaju priliku da upoznaju onog drugačijeg. Zato što jednostavno nemaju para. Da budemo otvoreni, dakle nema para, onda nema ni priliku da ode i upozna nekog. Onda mrzi tamo nekog što nije kao on ili ona ili ima neku nelagodu”, kazao je Haris Dedović iz Omladinske asocijacije u BiH.

Posljednji slučaj, haška presuda Radovanu Karadžiću, samo je zapečatila političku, ali i generalno podjelu javnosti. Politički vrh BiH i Srbije ušao je u verbalnu javnu raspravu. Bakir Izetbegović je Aleksandru Vučiću, nakon izjave kako će štititi interese Republike Srpske, poručio da ne bi trebao davati ishitrene izjave te da nastavi raditi na pomirenju.

Vučić međutim nije odgovorio, ali je danas uz razgovor sa Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da bez obzira na sve o svima vodi računa.

Srbija optužuje svaki zločin, svaki zločin koji je počinio neki Hrvat ili Bošnjak nad Srbinom ili svaki zločin koji je Srbin počinio nad bilo kim. I mi to, ako ste primijetili, jedini u regoinu smijemo na ovakav način da kažemo”, komentarisao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Koliko god političari i politika razdvajala ljude a spajala ideološke istomišljenike, kultura snažno odgovara. U svjetlu svih dešavanja u bližoj i daljoj budućnosti, neobične ideje dosjetio se akademski slikar Zoran Živanović. On kroz satiru pojašnjava funkciju imaginarne mašine za otklanjanje poremećenog ponašanja i razmišljanja, koja posljednjih dana radi punom parom.

“Mašina otklanja svako poremećeno, neljudsko razmišljanje, ponašanje, nacionalizam bilo koje vrste i oblika, rasizam u svim mjerama, fašizam u svim stadijima, nepoštivanje ljudskih prava i sloboda”, rekao je Zoran Živanović, akademski slikar.

Iduće sedmice se očekuje nova presuda još jednom haškom optuženiku – Vojislavu Šešelju. Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, mašina za pranje od svih oblika poremećenih vrijednosti itekako će biti u funkciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.