Ikalović: Bolest ne ubija čovjeka, nego ga ubija strah

Vijesti 28. mar 201609:08 > 09:14
N1

Žene oboljele od karcinoma dojke tokom procesa liječenja suočene su sa brojnim poteškoćama.

Među prvima je nedostatak novca za nabavku citostatika. Iz Udruženja oboljelih zahtjevaju sistemsko rješavanje ovog problema.

O ovoj temi govorila je Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije oboljelih od raka dojke Bosne i Hercegovine.

U Banjaluci je obilježen Dan narcisa koji je posvećen prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke.

Potpisivala se peticija za izdvajanje dijela akciza od duhanskih proizvoda za liječenje karcinoma dojke. Bez obzira na loše i hladno vrijeme građani su se odazvali s obzirom da je pitanje zdravstvo. Kao nikada do sada izostala je medijska podrška, ali bez obzira na sve, akciju smatram uspješnom“, rekla je Ikalović.

Najveći problem oboljelih od karcinoma u BiH je nabavka citostatika.

12 godina analizirajući situaciju svjesni smo da smo u teškoj ekonomskoj situaciji, ali uz malo truda postoji izlaz. Udruženja iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i Banjalule zalažu se za izmjenu zakona o podjeli sredstava od akciza na duhan. Došli smo do brojke od 8,1 posto koja bi zadovoljila potrebe onkoloških potreba. Na godišnjem nivou u budžet BiH 730 miliona KM od akciza na duhabn, iz 2015. Za potrebe onkoloških potreba dovoljno je 60 miliona KM, odnosno 36 za FBiH, odnosno 24 miliona KM za Fond u RS“, istakla je Ikalović.

Ona je kazala da su od svih nadležnih dobili pozitivne odgovore te da do kraja ove odine očekuje rješenje problema.

Tražimo izmjene Zakona o javnim nabavkama, kojim podliježe i Fond RS. Predlažemo ukidanje tendera kao jednog od vida pribavljanja lqijekova, jer se pokazao besmislenim. Jedino u Moldaviji i BiH još postoji tender za nabavku lijekova“, rekla je Ikalović i dodala: “Nekada je lijek trebalo nabaviti jučer, a ne da se čeka komplikovana procedura. Jedno je nabavka lijeka, a drugo, naprimjer, nekih ruda.

I sama se više od 20 godina bori protiv karcinoma dojke. Svoju borbu je pretvorila u borbu za sve oboljele žene.

“Teške su situacije kada se primaju terapije, a lično mi je najteže kada se rade analize prethodnih rezultata.
Bolest ne ubija čovjeka, nego ga ubija strah. Treba pobijediti strah i živjet s bolešću. Treba borbe i snage, ali čitav život je borba”, poručila je predsjednica Asocijacije oboljelih od raka dojke Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.