Vučić: Srbija će tolerisati prijetnje Izetbegovića

Vijesti 29. mar 201619:45 > 19:50
Tanjug

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je pisani odgovor predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na njegove izjave date novinama Faktor, u kojima je navedeno da "u predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je BiH u pitanju, riječ 'nasilje' ne treba izgovarati u Beogradu.

“Žao mi je što Bakir Izetbegović izmišlja da bilo ko iz Beograda prijeti Bosni i Hercegovini. Kao predsjednik Vlade Srbije to nisam činio ni prije, ni za vrijeme, a ni poslije bilo kakve izborne kampanje”, naveo je Vučić u pisanom odgovoru.

On je dodao da je istina samo jedna i potpuno nedvosmislena, odnosno da “Bakiru Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanju izricanja presude Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu, umjesto za konačnim pomirenjem, on iznosi prijedlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je “time Bakir Izetbegović prijetio Srbiji” i dodao da će Srbija “njegove prijetnje tolerisati, jer ne zna šta bi bila alternativa”.

“Pretpostavljam da je Bakir Izetbegović slučajno prenebregao činjenicu da se prije svega, govorilo o političkom nasilju, što svakako jeste bila njegova najava revizije tužbe za genocid. A, što se tiče nasilja, sa ponosom ističem da se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja itekako kažnjavaju”, istakao je Vučić.

Dodao je i da bi bilo dobro “kada bi Bakir Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi, makar oni za koje postoje živi svjedoci da su ljudima vadili oči zato što su Srbi”.

Kako je naveo Vučić, prema njegovom uvjerenju, to bi bio dobar početak provođenja prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu.

“Srbija je u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama i politizovanjem pojedinih slučajeva. Krivca za sukobe neće tražiti ni u bošnjačkom narodu, niti u bilo kom narodu sa prostora bivše Jugoslavije“, naveo je srbijanski premijer Vučić u svom odgovoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.