Pogledajte kako je bilo danas u sudnici na suđenju Radončiću

Vijesti 30. mar 201617:45 > 18:10
Screenshot/N1/Sud BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završen prvi dan suđenja u predmetu protiv Fahrudina Radončića i ostalih. Kako je navedeno, suđenje se nastavlja 13. aprila kada će se u sudnici Suda BiH kao svjedoci pojaviti advokatica Vasvija Vidović i Indira Ćatić, urednica u dnevnom listu "Dnevni avaz".

U uvodnoj riječi tužilac Božo Mihajlović je kazao da će predloženim dokazima iz optužnice dokazati krivicu optuženih. Branilac Dragan Barbarić je rekao da Radončić nije organizovao grupu ljudi, te da ključna svjedokinja Azra Sarić nije u iskazima dovodila u vezu optuženog sa ubistvom Ramiza Delalića.

“U tom smislu, nema razloga da vršim pritisak na bilo koga”, rekao je optuženi Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu. U optužnici se navodi da su Dautbašić, Radončićev stranački kolega, i njegova nevjenčana supruga Šahman tražili od Sarić da u svjedočenju ne spominje Radončića, te da zaštiti Kelmendija.

Tužilac Mihajlović smatra da je na taj način ometan rad pravosuđa u istražnim predmetima protiv Kelmendija, te Radončića, kao i postupka koji se na Kosovu po zamolnici Suda BiH vodi protiv Kelmendija nakon što su ga odbili izručiti BiH. Mihajlović nije pojasnio o kakvoj se ranijoj istrazi protiv Radončića radi.

Tatjana Savić, braniteljica Dautbašića, kazala je da nije bilo osnova da Sud BiH potvrdi optužnicu. Dodala je kako uopšte ne stoji da je počinjeno krivično djelo ometanja rada pravosuđa, a samim tim i primanja i davanja koristi za trgovinu uticajem.

“Uz sve to imat ćete priliku da se uvjerite kada čujete dokaze Tužilaštva”, rekla je braniteljica Savić.

Radončić je optužen i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, kao uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.
Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, branilac Asim Crnalić je zatražio da Radončića puste iz pritvora, pozivajući se na praksu Suda da se sa slobode brane optuženi za teža krivična djela.

“Izolirali smo čovjeka da ne može obavljati ozbiljne državne poslove”, rekao je Crnalić, te dodao kako optuženi sa zdravstvenim problemima poput Radončića ne bi trebali biti u pritvoru bez velike potrebe.

“Nisam uticao na svjedoke ili suoptuženike”, dodao je optuženi Radončić.

Tužilac Mihajlović se usprotivio ovom prijedlogu. Kao prve svjedoke, tužilac je najavio Vasviju Vidović i Indiru Čatić, uposlenicu Avaza, a koje će biti saslušane 13. aprila. Do prijedloga Tužilaštva da se sasluša kao svjedok, Vidović je u ovom predmetu bila branilac. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.