Hasić o presudi Šešelju: Fijasko Haškog tribunala

Vijesti 31. mar 201612:38 > 12:42
N1

Predsjednik Udruženja obitelji stradalih na Uborku i Sutini, Adnin Hasić, prokomentarisao je izricanje prvostepene presude Vojislavu Šešelju koji je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Iskazivao slična predviđanja i ukazivao na propuste Haškog tribunala

Nije se moglo ništa više očekivati nakon presude Radovanu Karadžiću. Nakon današnje presude Šešelju koji se teretio na Uborku i Sutini, Haško tužilaštvo je napravio veliki propust“, kazao je Hasić za N1.

On smatra da su tužitelji Haškog tribunala propustili optužiti i generala Momčiča Perišića za događaje u Mostaru 1992. te na Uborku i Sutini.

Amnestirali su generala Momčiča Perišića i Srbiju koja je bila agresor na BiH“, rekao je Hasić.

On je kazao kako je bio ubjeđen da će presuda ići u ovom pravcu, ali da ovakav krajnji epilog nije očekivao.

Ovakav fijasko Haškog tužilaštva, tj. da mu ne dokažu udruženi zločinakčki poduhvat, nisam očekivao“, istakao je Hasić.

Na pitanje šta se može očekivati od domaćeg sudstva i tužilaštva, Hasić je odgovorio:

Tužilaštvo BiH, kada je u pitanju Uborka i Sutina, vodi istražni proces. Pozvao bih Tužilastvo BiH da u narednom periodu podigne optužnicu protiv generala Momčila Perišića. Cijeli Mostar zna da je u to vrijeme Momčilo Perišić bio nadređen svim jedinicama na području Hercegovine“, rekao je on.

Dodao je da su sve sve dobrovljačke jedinice, uključujući Šešeljovce, bile podređene vojsci, a komandujućo je bio general Perišić.

U tom pravcu tužilastvo ima materijala da podigne optužnicu protiv njega i izvršioca koji su uradili zločine nas 114 nedužnih osoba hrvatske i bošnjacke nacionalnosti“, rekao je Hasić.

Gost N1 televizije je podsjetio na dešavanja u noći 13. na 14. juni 1992. godine kada su lokalni Srbi, Šešeljovci, uz podršku JNA strijeljali 114 građana Mostara.

Tog dana su pripadnici Armije RBiH i HVO-a oslobodili lijevu obalu rijeke Neretve. Istu noć se desio ovaj stravičan zločin“, rekao je Hasić i napomenuo da je u maju 1992. godine potpisan sporazum Karadžić – Boban, te da je haško tužilaštvo propustilo posmatrati suđenje i kroz taj događaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.