Zvizdić: Saradnja Kine i CEEC-a novi podsticaj za razvoj

Vijesti 02. apr 201611:20 > 11:22
Anadolija

Saradnja Kine i regije centralne i istočne Evrope (CEEC), ili saradnja "16+1", daje novi podsticaj za regionalni razvoj, izjavio je za kinesku novinsku agenciju Xinhua predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

“Inicijativa “16+1” daje novi podsticaj i novu energiju za povezivanje ekonomija nekoliko zemalja, lokalno i globalno, i stavlja u fokus komparativne konkurentske prednosti u regiji. Posebno smo fokusirani na kineske investitore, koji dolaze u Evropu i BiH u sve većem broju i sa sve većim investicijama u poljima transporta i energetike”, kazao je Zvizdić.

Također je govorio o predstojećem Sarajevo Business Forumu u maju, koji će biti održan u isto vrijeme kada i ekonomski i trgovinski forum “16+1”.

“Ovaj forum je odlična prilika da se predstave potencijali Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Sarajevo Business Forum bit će održan 4. i 5. maja, a na njemu će učestvovati oko hiljadu kompanija iz CEEC-a i Kine.

Bilateralna ekonomska saradnja Kine i BiH protiče bez problema, podvukao je Zvizdić, dodavši da osim projekata u energetskom sektoru, BiH također želi razviti zajedničke željezničke i cestovne projekte s Kinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.