Politika i nacionalizam – građani uvijek na gubitku

Vijesti 02. apr 201617:20 > 17:21
N1

Nacionalizam je dobar biznis, najjeftinija predizborna kampanja, oprobani i funkcionalan recept, najlakši i najsigurniji način aktiviranja biračkog tijela pred izbore, komentar je psihologa, profesora, aktivista, koji smo zatražili nakon nekoliko nacionalističkih incidenata širom BiH.

Nadležne institucije su nemoćne, jer politici takav ambijent odgovara, a građani odavno navikli da tako žive.

Na Palama studentski dom nazvan po osuđeniku za genocid u Srebrenici, Radovanu Karadžicu. Istočno Sarajevo uoči presude oblijepljeno njegovim slikama. Na najavu izbora iznad Mostara osvanula šahovnica, vandalizam na Starom Mostu. Ispred vlaseničke džamije slika Aleksandra Matića s podignuta tri prsta i prijetnje rušenjem lokalne džamije.Što su izbori bliže, to je jači otpor prema onim drugima. Praznik za politiku, jer birači zaokupljeni nacionalizmom ne traže krivce za činjenicu da žive najsiromašnije u Evropi.

“Svi će odreagovati isto, branit će pred izbore nacionalni identitet, pokrenut će mrznju i siromašnom frustriranom narodu dati posljednju slamku identiteta. Tipa – ‘Mi smo to’, udarajući se u rame i ‘zato ćemo pobijediti, ne dam ja vas nikome drugome’, a pri tome ću vas osiromašiti toliko da nemate snagu da podignete glavu”, objašnjava psiholog Jasna Bajraktarević.

Bez adekvatnog političkog ambijenta, a u BiH ga nema, tvrdi profesor Slavo Kukić, zakoni, pravosudni i organi gonjenja, nemaju šansu u borbi s nacionalizmom. Građani tu bitku godinama gube, jer ne postoji kritična masa koja bi se takvoj političkoj filozofiji suprotstavila, niti će je, kaže Kukić, biti narednih 10 do 15 godina.

“Sve dok taj građanski dio društva ne ojača mi ćemo živjeti u uvjerenju da za svete nacionalne cijeve treba jesti i korijenje kako bi oni bili realizirani, a to drugim riječima znači vrlo širok prostor za one kojima je manipulacija najefikasnije oružje produžavanje vijeka vlastitog trajanja”, smatra Kukić.

Evropa griješi, jer BiH šalje ohrabrujuće poruke napretka, kaže profesor. Očito u obzir ne uzimaju etno-nacionalističku retoriku zbog koje je život pojedinaca na ovom prostoru katkad nemoguć. Politika neće pomoći, nadležne institucije su nerijetko u službi politike, a šta može učiniti pojedinac. Kako se oduprijeti nacionalizmu?

Opširnije u prilogu Adise Ibrahimović…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.