KS: Usvojen program investicija vrijednosti 700 miliona KM

Vijesti 02. apr 201618:11 > 18:11
N1

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je program javnih investicija za 2016-2018. godinu. Cilj dokumenta je usklađivanje razvojnih projekata sa realnim izvorima finansiranja.

Dvogodišnji program javnih investicija obuhvata ukupno 68 projekata, 28 je u fazi implementacije, a ostalih 40 definisani su kao kandidovani projekti.

“Mislim da je realna projekcija da veliki broj, najveći broj planiranih projekata započnemo u ovom mandatu. Neke već završavamo. Mi smo zadovoljni načinom i i dinamikom trenutnog odvijanja procesa i puno je konkretnih stvari i zadovoljni smo za sad”, kazao je premijer KS, Elmedin Konaković.

U fazi implementacije je izgradnja osnovnih škola u Hadžićima, naselju Aneks, gradnja Doma zdravlja Kumrovec, izgradnje i opremanje klinika kardiohirurgije, oftamologije, plastične hirurgije.
S druge strane, obnova žičare od Babinog dola do vrha Bjelašnice, skijaške staze na Igmanu i Bjelašnici, rekonstrukcija dvorane Mirza Delibašić, vodovodne mreže, tranvajskih stajališta, ulične rasvjete dio su planiranih projekata koje Vlada Kanstona sarajevo ima namjeru započeti ove godine.

“Za neke od projekata koje smo kandidovali imamo izrađene interese investitora. Nećemo se libiti da u nekim projektima iskoristimo kapital realnog privatnog sektora ili stranih investitora. Mi želimo da pokažemo da je to moguće i više nismo u fazi retorike, vrlo transparentno to radimo i vidljivo je da se to može ne samo novcem budžetskih korisnika nego otvaranjem prostora i za taj privatni sektor”, dodao je Konaković.

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi blizu 700 miliona KM, a od toga vrijednost projekta čija je implementacija u toku iznosi blizu 260 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.