Ispovijesti roditelja djece sa autizmom

Vijesti 02. apr 201619:44 > 19:47
N1

Drugi april u svijetu se obilježava kao dan svjesnosti o autizmu. Udruženja koja rade sa autističnom djecom, puštenjem plavih balona, danas su skrenuli pažnju na probleme sa kojima se djeca i njihovi roditelji susreću.

Timur Mehić ima 10 godina i dijete je sa poremećajem iz autističnog spektra. Takvo stanje su roditelji kod Timura prepoznali kada je imao jednu godinu. Danas Timur ide u redovnu osnovnu školu. Timurova majka Kornelnija kaže da bh. društvo uglavnom ima pogrešnu percepciju dijece za autizmom. Kaže da ni sami doktori, kada je ona prvi put odvela dijete u bolnicu, nisu prepoznali da je riječ o autizmu.

“Naši doktori i pedijatri su tvrdili da imam još vremena, da je muško dijete i da će progovoriti i zbog toga smo muž i ja preuzeli stvar u svoje ruke”, otkriva majka.

Roditelji djece sa autizmom se pored predrasuda svakodnevno susreću i sa drugim problemima.

“Najveći problemi sa kojima se roditelji susreću je da oni nakon te neke dijagnoze nemaju gdje sa svojom djecom i zbog toga lutaju od doktora do doktora”, kazala je Mirha Kasumović-Devedžija.

“U sistemu podrške roditelji su najvažnija karika i oni moraju biti dobro upućen u potrebe djeteta”, smatra Selmir Hadžić.

Magistrica defektologije Azra Maljanović-Hrustemović kaže da se svijest o autizmu počinje razvijati u posljednjih nekoliko godina. Kaže i da je obilježavanje dana svjesnosti o autizmo od velikog značaja.

“Za ljude koji nisu imali priliku da se susretnu sa tim osobama, tom djecom, a možda su željeli…”.

Djeca sa autizmom su još uvijek stigmatizirana, o njihovom stanju se ne zna dovoljno, a i obrazovni sistem u BiH je neprilagođen potrebama djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.