Dragan Mektić prokomentarisao aferu Panama Papers

Vijesti 05. apr 201611:48 > 11:49
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je veliku svjetsku aferu poznatu kao Panama Papers.

O aferi “panamski dokumenti” i da li je bilo slučajeva u BiH koje su poslovale u offshore kompanijama je izjavio:

Jasno mi je šta se otkriva u aferi Panama Papers, ali mi još zvanično putem organa bezbjednosnog komuniciranja nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju, nismo dobili nikakav zahtjev za određenu vrstu provjere. Onog momenta kad dobijemo zvaničnu informaciju, vjerodostojnu informaciju, mi ćemo sigurno obavijestiti javnost i nemamo nijedan razlog da krijemo bilo koju kompaniju ili bilo koju osobu koja je na taj način vršila finansijske transakcije da bi izbjegla plaćanje prije svega određenih poreskih obaveza bilo kojoj državi“, kazao je Mektić.

Istraživanje “Panama Papers” koje predvode Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list Süddeutsche Zeitung, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svjetskih medija, otkriva da su vlasnici offshore kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svjetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.