Kupuju nekretnine: Bogati Rusi Moskvu mijenjaju Trebinjem

Vijesti 07. apr 201612:53 > 16:19
N1

I dok Arapi masovno kupuju zemljišta širom Bosne, državljani Rusije, ne pitajući za cijene, kupuju atraktivne lokacije u Trebinju. Većina njih prodaje svoje nekretnine u Crnoj Gori, kupuju nekretnine u Trebinju te se tu i doseljavaju.

Brzi metropolski život u Moskvi, mirnim i laganim životom u Trebinju zamijenio je Andrej Dječanka, koji je u ovaj grad došao prije dvije godine.

Trebinje mi se baš sviđa zato što ima dobru klimu, more je blizu, sličan je mentalitet među ljudima, dobro je mjesto za komfortan život“, govori Andrej Dječanka.

U Trebinju je kupio kuću, otvorio agenciju za nekretnine, te izgradio motel u prigradskom naselju Lastva.

“Mislim da ovo mjesto može dobro raditi, Trebinje je turistički grad i vjerujem da će svake godine biti sve više posla, samo malo treba razraditi ovo mjesto”, dodao je.

Za kupovinu nekretnina u Trebinju cijene nisu prepreka. U posljednje vrijeme sve je više Rusa koji su zainteresovani, ne samo za kupovinu stambenih objekata i zemljišta nego i da žive u Trebinju.

S druge strane sve je više onih koji prodaju vlastite nekretnine u Crnoj Gori i to po znatno nižoj cijeni od one koju su platili samo kako bi živjeli u ovom, kako ga nazivaju, “gradu sunca“.

Zanimanje Rusa na području Trebinja i okoline Bileće i Gacka počela je prije 12 godina. Kvadrat zemljišta u centru Trebinja je 150 eura, dok se na periferiji i van grada kreće oko 20 eura.

Imamo sve ljepote, zdravu hranu, klimu, sunce, pogotovo Trebinje i to je prvi grad u BiH koji najviše nekretnina prometuje tokom godine“, izjavio je Vasko Milić, vlasnik agencije za nekretnine.

Razlog tome gradonačelnik Trebinja vidi u nepovoljnoj situaciji koja se dešava s nekretninama u Crnoj Gori. Na investiranje stranaca u ovaj grad gleda pozitivno.

“Ne vidim u tome nikakvu zabrinjavajuću činjenicu, naprotiv, mislimo da ljudi koji žele da dođu ovdje dolaze sa dobrim namjerama, jer da dolazi s lošim namjerom sigurno ne bi ulagao svoj novac u kupovinu nekretnina, stanova itd.”, komentarisao je Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

Državljani Rusije nisu jedini stranci koji kupuju zemlju u Hercegovini. Prema riječima agenata koji se bave prodajom nekretnina, pored Rusa imovinu sve češće u Trebinju kupuju i Česi, čiji su interes stare devastirane kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.