VIDEO | Sarajevo dobija prvi 3D printani muzej

Vijesti 08. apr 201616:36 > 16:42
N1

Sarajevo će uskoro dobiti prvi 3D printani muzej, a cijela priča kreće od Amara Pljevljaka i Tarika Mehića, tvoraca startupa MiniMe.

“Ideja je došla sasvim spontano. Moj kolega Tarik Mehić i ja smo inače uposlenici Networksa. Odlučili smo da iskoristimo prostorije 3D laboratorija koje su do tada bile prazne. Tako smo svakim danom više učili i vježbali, tako se i razvila ta ideja da bi mogli nešto da započnemo sami. Tako je nastao naš start up MiniMe. Naš cilj je da promovišemo kulturne baštine i nacionalona blaga svih zemalja, počevši od naše BiH, a onda i čitav svijet”, kazao nam je Pljevljak.

Postavke će se mijenjati u skladu sa najnovijim dešavanjima u svijetu. Ova 3D umjetnost zahtijeva poseban način izrade.

“Sam način printanja, tri printera koja mi imamo rade na bazi plastike koja je biorazgradiva plastika, pa smo i ekološki orijentisani. Proces jeste taj što plastika se topi i onda se ona reda u slojevima, koji su ranije zadati koliko će ti slojevi biti visoki, debeli, i koliko će u konačnici ta plastika i taj gotov proizvod biti tvrd ili šupalj. Tu zaista imate dosta prostora za igru”, dodaje.

Muzej će biti spoj prošlost i sadašnjosti, sa tehnologijom budućnosti.

“Ideja jeste da svake sedmice bude sedmica države, gdje će sva postavka biti fokusirana na neku državu, gdje će na primjer za Italiju stajati dva gladijatora i pričati o čitavoj postavci Italije. Želimo da stvorimo apsolutni ugođaj bilo kome ko dođe, jer to je nevjerovatno iskustvo koje ne možete dobiti bilo gdje”, ističe Tarik Mehić.

Muzej bi trebao biti otvoren za četiri mjeseca, trenutna lokacija je zgrada Networksa u Sarajevu, a otvaranjem ovakvog muzeja nastoji se promijeniti koncept jedne kulturne institucije.

“Zašto je to važno, pa zato što muzeji generalno nisu toliko zastupljeni u interesovanju mladih, a to je ono što mi želimo da promijenimo. Poenta svega jeste da vi dođete u muzej, vidite prošlost i završite sa nekim iskustvom o 3D printanju koja je zaista tehnologija budućnosti”, kaže Mehić.

3D tehnologija je nešto što se konstantno razvija u skladu sa modernim vremenom, a BiH uskoro postaje dio toga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.