Superheroj NeDim kaže "NE" pušenju u zatvorenom prostoru

Vijesti 08. apr 201616:57 > 17:05
N1

Smetaju vam pušači u vašoj okolini, u zatvorenom rostoru, u vašim domovima? Udruženje PROI je prikazivanjem kratkog filma i popratnim aktivnostima obilježilo Svjetski dan zdravlja.

Predstavljeni je kratki film kreiran je u okviru kampanje “Smeta Mi” inicijative za kontrolu duhana Udruženja PROI. Jučerašnji dan bio je i u znaku NeDima – super junaka kampanje. 

U realizaciji filma učestvovalo je 14-ero djece, i to s razlogom. Djeca su najugroženija kategorija. Napravljen je društveni eksperiment gdje se prikazuje kako djeca reaguju na duhanski dim.

Glavni lik u borbi protiv duhanskog dima i cigareta bio je superjunak NeDim.

“Uz našeg superjunaka NeDima, otuda i naziv Ne Dim dan, odlučili smo da se zajedno borimo da očistimo BiH od duhanskog dima”, kazala nam je Ada Sahačić iz Udruženja PROI.

Potpisana je peticija za potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima u FBiH, što je privuklo veliku pažnju a na ovaj način učesnici su izrazili svoju podršku kampanji.

Akcija “Smeta Mi” počela je 31. januara Danom bez cigareta u BiH.

“Planirano je da traje dvije do tri godine, dok ne ostvarimo naš cilj, dok se ne donese novi Zakon o zabrani pušenja na svim javnim mjestima u Federaciji. Jedna od prvih naših aktivnosti je bilo foto kampanja u kojoj su bili uključeni od Amela Mekića, Amela Tuke, naši predstavnici za Eurosong i slično”, dodaje Sahačić.

Iako postoji Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, on je slabo definisan, nepotpun i slabo implementiran. Ovakvim aktivnostima nastoji osvijestiti javnost o štetnosti duhanskog dima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.