Besim Spahić u drugačijem izdanju – pjeva i savršeno imitira

Vijesti 10. apr 201611:39 > 12:49
N1

Gost regionalne teme Novog dana bio je Besim Spahić - vrhunski komunikolog, glumac, tekstopisac, muzičar, svestrani umjetnik, vrlo pozvana ličnost kada treba komentarisati političku situaciju u BiH, no ono što se manje zna jeste da je pisao tekstove, muziku, aranžamane za vrlo poznate muzičare u BiH i regiji.

Vajta, Mladen Vojičić – Tifa, Žera, Zorica Andrijašević, Kristof Done, Vlado Leskovar, Meho Puzić neka su od imena za koje je pisao tekstove, a pjesme su postale evergreen. “Neke jesu, neke nisu, no za izbor pjevača bih rekao ‘svašta’. Prvo sam počeo zabavne pjesme komponovati, i prva pjesma je bila za Vajtu, mada nikad nije snimljena, ali sad kad bi bila u izvođenju Vajte ili Zucchera, bila bi hit. Proslavio sam se sa dječijim pjesmicama, a kad mi se rodila kćerka, imao sam dodatni motiv pred spavanja da smišljam nove. Dobio sam mnogo nagrada širom regije, na raznim festivalima i pišem na nekoliko jezika. Napravio sam dosta mjuzikala, što mi je najdraže. U sloveniji sam radio sa odraslim pjevačima, pjevačicama i glumcima, a s glumom sam se počeo baviti od najranijih dana u svome rodnom  Travniku koji je rasadnik pisaca, glumaca, pjevača, umjetnika“, kratko je opisao Spahić svoj umjetnički angažman.

O saradnji sa tamburašima je rekao kako se s njima susreo na Festivalu Kao nekad pred Božić. “Pitali su me imam li nešto za njih i dao sam im jednu pjesmu koju sam zamislio da je pjeva Čola ili Džinović, ali eto njima se svidjela i osvojila je nagradu i bila je najslušanija na radijskim listama“, rekao je Spahić.

Na pitanje koliko je teško doći do dobrih pjevača je rekao: “To mi je najteže – niti su me glumci shvatali, koji su govorili da sam novinar publicista, a ne znaju da sam radio u pozorištima, niti neki muzičari. Tifa je grandiozan pjevač, s Vajtom sam snimio četiri ili pet pjesama. Pjevači najčešće sami ne odlučuju šta će pjevati. Ne mogu otpjevati pjevačici neku pjesmu da bi ona vidjela da to može raspjevati ako ne proba sama, a ako ja otpjevam ‘napaćeno’, pjevačica mi kaže kako njoj to ne leži“.

Besim Spahić je kasnije i pokazao kako umije jako dobro da imitira razne naglaske, ali i da zapjeva. Pogledajte video.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.