"Tuzla kvarca" postala žrtva Vlade i Tužilaštva TK?

Vijesti 11. apr 201617:07 > 18:50
N1

Nakon štrajka glađu radnika živiničkog „Konjuha“ i Livnice čelika Tuzla, isto sredstvo za ostvarivanje svojih prava, od jutros su počeli koristiti i radnici "Tuzla kvarca". Štrajkuju jer nemaju dozvolu za koncesiju za iskop pijeska za šta optužuju Vladu i Tužilaštvo TK zbog opstruiranja.

Nenad Stojanović 30 godina neprekidno radi u firmi koja je blokirana od prošle godine. Odlučio je sa kolegama radni status rješavati gladovanjem u krugu firme koja je godišnje proizvodila 40.000 tona pijeska.

“Pokušavali smo sve. Pred Vladom, pred sudstvom. Spavali smo u šatorima pred Vladom, protestvovali. Niko na nas ne obraća pažnju, a ovdje uglavnom rade demobilisani borci”, otkriva Nenad Stojanović, radnik “Tuzla kvarca”.

Uprava firme prijavila je Bahira Imamovića, bivšeg zamjenika resornog ministra, za korupciju, koji je tražio 30.000 KM za koncesiju po jednom kopu. Imamović je uhapšen, a iz firme tvrde da su zbog prijave postali žrtve kantonalne vlade i tužilaštva .

“Želimo isti tretman kao i svi ostali koncesionari u TK. Isti šešir, isto sve”, smatra Meliha Štefulj, radnica “Tuzla kvarca”.

“Mi radnici ne tražimo ništa. Tužilaštvo neka radi svoj posao, pravosudni organi BiH neka rade svoj posao. Pustite nas radnike da radimo, jer imamo pravo na rad”, dodaje Senad Mehanović iz Sindikat radnika.

Kantonalo tužilaštvo prošle godine podiglo je optužnicu protiv odgovornog lice i firme da su od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim kantonalnim ministarstvom, vršili iskop. Vlada je obustavila dodjelu koncesije dok se postupak ne završi.

“To je skandalozno. Iz razloga što taj krivični postupak u praksi, može trajati godinama, a nemoguće je firmu konzervirati i staviti u stanje mirovanja i čekanja. Firma trpi ogromne probleme, ogromne gubitke, dolazi do raskidanja ugovora, porezna, blokade računa”, ističe Zlatan Velagić, zamjenik direktora ” Tuzla kvarc”.

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić optužio je nedavno firmu da pritiscima ometa rad Tužilaštva preko raznih udruženja. Po njegovim riječima, firma ima osam blokiranih računa i oko 870.000 KM duga poreza. Dužni su i 120.000 na ime koncesionih naknada, a Kantonalna agencija za privatizaciju zatražila je poništavanje kupoprodajnog ugovora jer “Tuzla-kvarc”, odnosno, direktor Smajil Velagić, nije unio u firmu 2,5 miliona maraka. U međuvremenu, od čega radnici da žive?

“Živim eto…Odem kad ima vremena, nadnica. Gdje mogu da zaradim, da prehranim porodicu. Veoma teško živim”, kazao je Stojanović.

Firma “Tuzla kvrac” egzistira od 1960. godine. Prije 14 mjeseci u krugu fabrike su ugašene mašine, a od tada 50 radnika živi u neizvjesnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.