Šta je Vučić poručio nakon sastanka sa vladikom Grigorijem

Vijesti 12. apr 201611:22 > 11:48
N1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u Mostaru gdje je posjetio i Sabornu crkvu te se susreo sa episkopom zahumsko- hercegovačkim i primorskim vladikom Grigorijem.

“Razgovarao sam dugo sa predstavnicima Srba i sa vladikom i upoznao sam se dodatno sa cijelom situacijom u Hercegovini i Mostaru posebno i drago mi je da Srbi žele da ostanu da žive u Mostaru. Ima ih između 4.000 i 5.000 i mi bismo željeli da ih bude što više, a pred rat u BiH bilo ih je oko 30.000. Želimo da im pomognemo onoliko koliko možemo u davanju određene vrsti pomoći kako za poljoprivredu, tako i za obnovu Sabornog hrama. Drago mi je da u tome može da učestvuje Republika Srbija, što je dobro za sva tri naroda“, rekao je Vučić.

Kazao je i kako će Srbija pomoći u obnovi ovoga hrama.

Nikada ovo ne bih rekao da to nisam obećao. Pomoći ćemo sa značajnom sumom novca, ali moram da razgovaram i sa ostalim ministrima, a vi znate da ono što obećam do i ostvarim“, naglasio je premijer Srbije.

N1

Govorio je o sastanku sa Srbima koji su pričali o svome nelakom položaju.

Govorili su o borbi za ostvarenje svojih političkih prava, ljubavi prema Mostaru, želji da ovdje žive sa svojom djecom, unucima, da ostanu na svojim ognjištima. Vidio sam borbene ljude koji žele da se bore za svoju budućnost. Mi ćemo pomoći, nikoga ne ugrožavajući. Vladika mi je prenio nešto drugačiji pristup za cijelu Hercegovinu što do sada nisam čuo –  da su Hrvati obično bili zainteresovani za zapadnu, Srbi su za istočnu Hercegovinu, a kad gledate cijelu Hercegovinu svih naroda je otprilike isto, tako da ako dobro žive i ako lijepo žive i ako se dobro slažu, mislim da postoji dobra budućnost za sva tri naroda a posebno za Srbe“, komentarisao je Vučić.

Vladika je rekao kako je posjeta Aleksandra Vučića Mostaru veoma značajna.

N1

“Mnogo se proteklih godina govorilo o našoj nesreći koja se dogodila u proteklom ratu i mnogo puta je stavljan žig i na Srbe i Srbiju kao neke ljude koji neće mir na ovim prostorima, ali sve ono što danas vidimo je suprotno tome. Možemo da kažemo da smo mi sad u poziciji ljudi koji su u manjini i nad kojima se pokušava dominirati. Naš utisak nakon razgovara sa premijerom Srbije je da on svojom posjetom iskazuje svoju brigu i ljubav prema nama. Mi smo autohton narod u Mostaru i u dolini Nereteve i naravno da znamo da su takvi isti narodi i Bošnjaci i Hrvati. Ako ne bude života za Srbe, neće ga biti ni za druge i to je ono o čemu mi cijeli dan razgovaramo, razgovaramo o životu – nećemo da se ubijamo, hoćemo da gradimo i nećemo da rušimo i hoćemo da izgradnjom ove crkve da pokažemo da je svako rušenje ustvari glupost, promašaj i grijeh i da ako izgradimo ovu crkvu, time ćemo reći svima koji su je rušili da je to glupost i da sve ono što je srušeno treba da bude izgrađeno i da se više nikad ne ruši i da se pogotovo ne ubija niti čini zlo. Naravno, progonstvo koje je proživio naš narod je nezgodno, ali mi želimo da ostvarimo mogućnost svakome ko hoće da se vrati i da živi kao svoj na svome. Vučić je izdvojio vrijeme za nas i pokazao neobičnu brigu za nas iako nas nema puno na broju i historijski mi smo izuzetno značajna zajednica u Mostaru i ostaćemo ovdje da živimo. Naše opredjeljenje, Srba u dolini Neretve, je da živimo sa našim susjedima i da će taj put pobijediti i u tome je podrška premijera značajna, pogotovo ako i izgradimo ovaj hram”, kazao je vladika Grigorije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.