Detalji sa suđenja Radončiću: Svjedočili Vidović i Ćatić

Vijesti 13. apr 201617:22 > 17:23
N1

Suđenje u predmetu "Radončić i drugi" koji su optuženi za ometanje rada pravosuđa i uticaj na svjedoke - Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću počelo je saslušanjem dva svjedoka optužbe - advokata Vasvije Vidović i pomoćnice glavnog urednika "Dnevnog avaza" Indire Ćatić.

Vasvija Vidović napomenula prije početka ispitivanja da ne želi položiti zakletvu i odgovarati na dio eventualnih pitanja tužioca Bože Mihajlovića kojim bi ona prekršila advokatsku tajnu.

Tužilac je predočio tri njene punomoći koje je dobila tokom 2014. godine od Nasera Keljmendija, njegove kćerke Donate i Keljmedijevog advokata Besnika Beriše. Vidović je potvrdila da je dobila te punomoći radi pružanja pravne pomoći kada je u pitanju proces koji se na Kosovu vodi protiv Keljmendija i u kojem je u optužnici ime Fahrudina Radončića navedeno kao suizvršilac.

Odnos Vidović – Ćatić

Tužilac je pitao Vidović da li je na osnovu tih punomoći angažovala nekoga kao istražitelja na šta je ona odgovorila da jeste, te da je riječ o Indiri Ćatić. Vasvija Vidović istakla je da je to uobičajeno u sudskoj praksi, te da je angažovala osobu koja poznaje događaje i Radončića. Vidović je istakla da joj tužilac Mihajlović i njegov saradnik pozivajući je za svjedoka drugi put onemogućavaju pravo na rad, a njenom klijentu pravo na izabranog branioca.

Na pitanje ko je snosio troškove istraživanja advokat Vidović nije htjela odgovoriti tvrdeći da će tako prekršiti advokatsku tajnu.

“Moji i troškovi mojih saradnika su advokatska tajna”, kazala je Vidović.

Ćatić je, kako je objasnila Vidović, prikupljala materijal za podnošenje pritužbi, a riječ je o novinskim člancima ili sudskim spisima kako bi se predočila politička pozadina Fahrudina Radončića jer je u optužnici protiv Nasera Keljmendija naveden kao suizvršilac. Vidović je dodala da ona i novinarka Ćatić imaju strogu zabranu kolega sa Kosova da govore o sadržaju onoga što je prikupljano i dostavljano. 

Drugi svjedok optužbe bila je novinarka dnevnom listu “Dnevni avaz” Indira Ćatić. Tužilac je nekoliko puta pitao novinarku da li je ikada po naredbi ili nalogu Radončića pisala tekstove u “Dnevnom avazu”. Ćatić je odgovorila da tekstove ne piše po naredbama nego je to suverena odluka kolegijalno urednika u čijem je sastavu.

Potvrdila je da je obavljala poslove istražioca za koje je kontaktirala Vasvija Vidović. Na pitanje – od koga je za te poslove primala naknadu, Sud BiH je stavio zabranu jer se zalazi u područje advokatske tajne. Na pitanje poznaje li bivšeg direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Almira Džuvu, Ćatić je takođe odgovorila potvrdno rekavši da joj je on dugogodišnji prijatelj. Tužilac Mihajlović pitao je novinarku da li je sa Džuvom razgovorala o Azri Sarić na šta je Ćatić odgovorila potvrdno.

“Radončić je rekao da nazovem Džuvu”

“Jesam, razgovorala sam pred proslavu Nove godine. Pitala ga da li je sa Azrom Sarić otišao u Dubrovnik da proslavi Novu godinu. On mi je rekao da je sa drugom djevojkom, Marijanom. Čak mi je dao na telefon. Inače, ja se sa gospodinom Džuvom čujem više puta dnevno, posebno ranije dok je bio u Sarajevu”.

Tužioca Mihajlovića još je zanimalo da li je Džuvu pozvala po nalogu Radončića. Ćatić je potom pred kraj svjedočenja pojasnila da se taj dan Sarajevom “pronijela” priča da je Džuvo otišao na kratki odmor sa Azrom Sarić.

“To su i moje kolege razgovarale među sobom, čak sam i sa Radončićem o tome razgovorala. To je bilo privatno jer me čudilo da je sa tom osobom otišao na more.”, rekla ja novinarka.

“Radončić nije naredio da ja obavim taj razgovor nego na okolnosti šale, kako sam i rekla”.

No, na dodatno pitanje tužioca, Ćatić je kazala “Jeste, rekao je da nazovem, ali ja bih njega svakako nazvala. I rekla sam da je to zvučalo kao šala”.

Nastavak suđenja u predmetu Radončić i drugi je 27. aprila. Svjedoci optužbe su tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, te Himzo Selimović. Svjedočenje novinarke Duške Jurišić odgođeno je za drugi put.

Sud će se naknadno izjasniti i o prijedlogu odbrane za ukidanje pritvora optužnom Fahrudinu Radončiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.