Tender pod sumnjom: Ko će pružati usluge patohistologije

N1

Inspekcija koja je prije dva dana bila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu utvrdila je da nema nikakvih nepravilnosti i da Medicinski fakultet zadovoljava sve kriterije za pružanje usluga patohistologije. Ovaj upad se dogodio odmah po otvaranju ponude za dodjelu usluga patohistologije Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš.

Inspekciju je na Medicinski fakultet poslao dr. Emir Talirević, direktor “Moje klinike” koja posljednje dvije godine dobija tendere za pružanje patohistoloških usluga u Općoj bolnici dr. Abdulah Nakaš.

Slučajno ili ne, na fakultetu kažu, inspektori su došli 15 minuta po slanju ponude fakulteta, koja je za 95.000 maraka povoljnija od one koju je poslala Moja klinika.

“Ovaj zadnji nas je šokirao jer je u njemu traženo, u samom zahtjevu dr. Talirevića da se zatvori patologija medicinskog fakulteta, da se onemogući obavljanje zdravstvene djelatnosti. A svugdje, i u regiji i šire, medicinski fakulteti obavljaju tu djelatnost”, kaže Almira Džuvo-Hadžović, dekanesa Medicinskog fakulteta.

Dr. Talirević tvrdi da je njegov zahtjev opravdan. Smatra da su fakulteti zdravstvenog usmjerenja mjesta gdje se vrši obrazovanje studenata i učenika za potrebe zdravstva i u kojoj se obavlja zdravstvena djelatnost, ali samo za potrebe fakultetske nastave.

Inače, doktor Talirević je svoju privatnu kliniku smjestio upravo u prostorije Opće bolnice dok je na čelu ove zdravstvene institucije bila Sebija Izetbegović.

Indikativno je i to da se na ovaj tender Patološko odjeljenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uopšte nije prijavilo, kao i da je na tender koji je raspisao Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, KCUS s ponudom zakasnio jedan dan.

Iz Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” su potvrdili da se do sada na tender za usluge patohistologije prijavljivala samo “Moja klinika”, no da je Medicinski fakultet dostavio povoljniju ponudu.

“Koliko smo mi juče nabrzinu pogledali, čini se da svi imaju dozvolu za rad, da ispunjavaju uslove našeg tendera. A to će detaljno pregledati pravnici i članovi Komisije i brzo ćemo mi to završiti i donijeti odluku. Presudit će bolja ponuda, ako i jedni i drugi ispunjavaju uslove normalno da će povoljniji dobiti posao”, kaže dr. Dragiša Đogović.

Ljekarska komora KS razlog haosa u zdravstvu vidi u nekompetentnim ljudima. Prim. Faruk Kulenović iz Ljekarske komore kaže da u kompletnom sistemu caruje neznanje i nesposobnost.

“Novca uvijek nedostaje, ali se on krivo troši, usuđujem se kazati i krade. A njegovi se tokovi moraju vidjeti, mrzim tu riječ, a izmislili su je političari, mora biti transparentno”.

Ko će nakon tendera pružati usluge patohistologije, najavili su iz Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš, biće objavljena za dan, dva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.